Diu el manifest del Consell municipal de les dones de Sant Adrià de Besòs que “un any més ens trobem amb la necessitat de reclamar la igualtat de condicions per a una meitat de la societat (la de les dones), la qual pateix discriminació, manca d’oportunitats i desigualtats al llarg de la seva vida”. Cada nou 8 de març, Dia Internacional de la dona treballadora, revifem la lluita per la igualtat fent inventari de tots els drets no respectats i dels abusos comesos contra les dones, només per ser dones.

 

 


La discriminació i la manca d’oportunitats d’una societat massa regida encara per l’estructura patriarcal dels papers d’home i dona i del repartiment del treball, és la que obliga, any rere any, a reclamar i reivindicar el respecte i la coresponsabilitat d’homes i dones en els diversos àmbits de la vida; ja sigui social, laboral, polític o familiar. I, per extensió també els drets i respecte dels més desafavorits d’aquesta societat que són discriminats per motiu de gènere, raça, origen, o nivell acadèmic. Cal sumar-hi també “la xacra de la violència de gènere, el sexisme a la publicitat i als mitjans de comunicació, i la baixa participació de les dones al món empresarial i polític”.


L’escletxa salarial que resulta incompressible i inacceptable en igualtat de condicions és un fet quantificat i -per molt que denunciat- vigent, que estableix diferències entre el sou mig dels homes i les dones, o importants diferències retributives entre homes i dones quan es tracta de càrrecs d’alta direcció o professionals. D’altra banda, està per resoldre l’accés en igualtat de condicions a la formació i als estudis superiors en entorns d’economia precària. Si no es pot estudiar la futura entrada al món laboral estarà restringida a feines de baixa qualificació i baix sou, que impedirà l’autonomia personal i la llibertat en la presa de decisions al llarg de la vida.

 

       

 


El manifest reclama un major desplegament, aplicació i recursos per a la Llei de Dependència que es vincula directament a l’autonomia de la dona, ja que és ella la que assumeix en gran mesura la cura dels menors, els ancians i malalts de la família. En aquests casos comporta la pèrdua de poder adquisitiu, si no, a un empobriment, ja sigui per abandó del lloc de feina o reducció de jornada, i al descavalcament del món laboral i les seves oportunitats. El treball domèstic és invisible, no està reconegut i no està remunerat. Aquesta declaració recull un estudi, recentment, publicat diu que “les dones catalanes sumarien, de mitjana, 2.759 euros més a l’any al seu sou i les tasques de la llar fossin igualitàries i si aquestes estiguessin comptabilitzades al PIB de Catalunya, aquest s’incrementaria un mínim del 23,4%”.
Per arribar a la igualtat real entre sexes cal treballar amb les noves generacions trencat estereotips i inèrcies. Garantint la igualtat d‘oportunitats i el reconeixement de paper imprescindible de les dones en els diferents àmbits de la vida. El manifest acaba donant les gràcies a “tantes dones que ens han obert el camí”.

 

        

 


Actes de commemoració a la Mina
Al barri de la Mina, la commemoració del 8 de març és una celebració consolidada per a la qual diverses entitats preparen actes comunitaris de reivindicació al llarg de la setmana. Dilluns, les dones de l’Associació de comerciants del barri van organitzar una xerrada sobre l’emprenedoria femenina, en la que es va destacar la seva capacitat de reinventar-se, superar dificultats i engegar projectes nous. En aquesta línia es va fer un acte de reconeixement a la Carmen Ferran, cap de l’Àrea Social del Consorci, amb el qual se li va voler agrair la seva implicació en la millora del barri, amb una manera de fer propera i humana, al servei de la comunitat. A continuació, el públic va gaudir d’un espectacle de dansa i cant. Dimarts, les educadores de carrer de “El Local” van inaugurar amb un passi de curts i un berenar l’exposició de fotografies resultat de la participació de distintes entitats i serveis que es van sumar a la campanya que reivindica la igualtat per a les dones, el seu progrés i el respecte als drets humans. Dimecres, dia Internacional de la Dona, al migdia i durant mitja hora, es va fer una concentració al carrer davant del Consorci de la Mina i els grups de dones del barri van participar dels actes que van tenir lloc al centre de Sant Adrià amb el conjunt del municipi. I, dijous, van continuar a la Mina amb la fira d’entitats i lectura del manifest al matí sota la porxada de l’Espai cultural Font de la Mina i a la tarda les Dones Iris van jugar, com cada any, als "Jocs de la meva infantesa", per acabar amb un berenar. Una celebració més lúdica, però, no menys reivindicativa pel respecte i el reconeixement de les dones.

Consorci del barri de la Mina