La Xarxa de serveis d’inserció sociolaboral del Consorci del barri de la Mina ha participat a la Jornada de Garantia Juvenil celebrada la primera setmana de maig i organitzada per la Xarxa d’impulsors de la Garantia Juvenil del Consell Comarcal del Barcelonès i l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs que en gestiona la seva difusió i implantació al municipi.

 

 

 

Aquesta iniciativa ha aplegat, d’una banda, a diverses entitats que treballen al territori prestant serveis i programes específics que tenen per objectiu la inserció sociolaboral i formativa dels joves. I, de l’altra, a joves que es troben en aquest moment vital d’iniciar-se en la vida laboral i que estan interessats en conèixer itineraris formatiu-laborals.

L’Alcalde de Sant Adrià de Besòs, en Joan Callau, ha inaugurat la jornada, per després donar pas una presentació informativa sobre els aspectes més rellevants del Programa de Garantia Juvenil per part de la tècnica de la Xarxa d'Impulsors. La xerrada s’ha fet en dos torns, un adreçat als professionals de l’àmbit social del municipi i, un segon, per als joves. La Garantia juvenil és una iniciativa europea d’ocupació per reduir l’atur juvenil. Publicita que si es compleixen els requisits (edat entre 16 i 30 anys, declarar expressament que s’hi té interès, adquirir el compromís de participar activament en les actuacions que es proposin, i no tenir feina, ni estar estudiant o seguint una formació en el moment de fer la sol·licitud) la Generalitat oferirà al jove una oferta de treball, unes pràctiques o la formació necessària per a accedir al mercat laboral.

 

   

 

Frenar l’atur juvenil incentivant les empreses
L’objectiu és donar oportunitats de feina als joves i el programa va acompanyat d’ajuts a les empreses. Aquelles empreses que contracten joves inscrits a la Garantia Juvenil, o que participen en programes promoguts per les entitats col·laboradores -com són les empreses del tercer sector social-, poden obtenir subvencions i bonificacions que són acumulables i compatibles amb altres plans i ajuts del SOC (Servei d’Ocupació de Catalunya). Es preveu la reducció de les cotitzacions socials de l’empresa fins a un 100% i s’ofereixen subvencions mensual equivalents al salari mínim interprofessional. El SOC ofereix assessorament personalitzat a empreses, emprenedors i treballadors autònoms que vulguin beneficiar-se del programa europeu, i es fa càrrec de finançar la formació que necessiti el jove per poder fer les tasques del lloc de treball.

En el marc d’aquesta jornada d’intercanvi, joves i professionals han pogut conèixer de primera mà els serveis que els poden oferir les entitats participants i els projectes concrets que s’estan desenvolupant gràcies a la Garantia Juvenil. Mentre que als joves, també se’ls ha convidat a aprofitar l’oportunitat inscriure-s’hi, que és un dels requisits. La Xarxa sociolaboral del Consorci ha participat de la jornada amb tot el seu equip de professionals que, a la xerrada informativa han explicat els objectius i metodologies de treball dels diversos serveis que la composen. Aquests han vingut acompanyats d’un grup de joves del servei de “Segones Oportunitats Juvenils”, posat en marxa aquest any. I, també hi ha estat present com a entitat expositora.

Consorci del barri de la Mina