Aquests dies els operaris treballen en la instal·lació de les bateries de nous contenidors per a la recollida selectiva de deixalles al barri de la Mina. S’aprofita per reorganitzar-ne la ubicació, incrementar el nombre d’unitats en un 30% amb un estudiat reequilibri entre les distintes tipologies de contenidor i incorporar-hi els contenidors per recollir la matèria orgànica.

 

 

D’aquesta manera, un cop completada l’operació totes les bateries de contenidors tindran cadascuna de les distintes fraccions: vidre (verd), paper (blau), plàstics, envasos i llaunes (groc), orgànica (marró) i rebuig (gris). El nombre de contenidors de cada mena s’ha decidit d’acord als paràmetres establerts per l’administració, que calculen els litres de deixalles que genera cada habitant, uns 12 litres per persona al dia. L’altre criteri que es té en compta alhora de decidir les ubicacions és la distància del recorregut que s’ha de fer des de casa amb les bosses de deixalles fins als contenidors, que no han de superar en cap cas el 75 metres.

La renovació comença a la Mina

Tot plegat és fruit del nou contracte dels serveis de neteja viària i recollida selectiva de residus signat per l’Ajuntament el passat mes d’octubre. Aquesta actuació ha començat per la Mina amb la substitució de 150 contenidors i s’estendrà a la resta dels barris del municipi fins a completar la substitució de 632 contenidors de la ciutat. Els nous contenidors porten incorporat un xip d’identificació que permetrà gestionar i optimitzar el servei de recollida. Són més accessibles, s’integren a l’espai públic i tenen un disseny modern. L’objectiu d’aquesta actuació és fer més còmode pel ciutadà el seu ús. Els de rebuig s’obren activant un pedal i els altres tenen les obertures de molt fàcil accés. Es busca així, evitar que hi hagi desbordaments d’escombraries fora dels contenidors. El pla de millora i modernització del sistema de recollida selectiva de residus urbans també inclou la intensificació de la neteja dels propis contenidors.

 

  

 

Campanya de sensibilització per la corresponsabilització

Ara bé, tot plegat necessita de la imprescindible col·laboració ciutadana fent un bon ús de tots aquests dispositius. És per això, que des de l’Ajuntament es posarà en marxa una campanya pedagògica de difusió i sensibilització sobre la importància que té fer bé la classificació de les nostres deixalles a casa. Aquest és l’origen de tota la cadena del sistema de selecció i recollida d’escombraries. I, és fonamental per garantir que, a partir de classificar bé a casa i després llençar les deixalles en el contenidor corresponent, tot el procés funcioni i pugui garantir l’estalvi i els efectes beneficiosos per al medi ambient que és l’objectiu final. La campanya de sensibilització va dirigida a la ciutadania, el comerç i les entitats de qui es demana implicació i corresponsabilitat.

D’altra banda, l’Ajuntament destaca que un dels aspectes rellevants del nou contracte és el compromís social. Una bona part de les tasques de substitució dels contenidors es fa a través de l’empresa Xarxa Ambiental, que promou la integració laboral de persones amb diversitat funcional.

Consorci del barri de la Mina