Aquest dilluns, dia 10 d’octubre, se celebra una edició més el Dia Mundial de la Salut mental, que enguany fa una crida especial a l’empatia de la societat amb els problemes de la salut mental, insistint en la importància de saber posar-se en la pell dels altres per conèixer-los millor.

 

 


La salut mental és una qüestió col·lectiva i individual. És bo que tothom hi pensi i que cadascú sigui conscient que tenir cura de la pròpia salut mental ens fa més feliços. Prevenir, tal com destaquen els organitzadors de la jornada reivindicativa i commemorativa, és promoure la nostra salut mental i ajudar al nostre creixement, estabilitat i confiança. Segons el Pla Europeu de Salut Mental, la prevenció i la promoció d’aquesta, són elements cabdals i esdevenen fonamentals per millora l’atenció a les persones i tenen un impacte en la millor detecció de les situacions crítiques , l’atenció i cura, i la gestió de les intervencions. De fet, contribueixen a una millor i mes ajustada resposta per a una salut mental positiva de qualsevol persona o comunitat.


La prevenció és la clau de l’equilibri. Hom parteix del principi que totes les persones tenen necessitats de salut mental i no només les diagnosticades. Cal, doncs, oferir recursos per a millorar la salut mental de tothom. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) assegura que la pau, l’educació, l’habitatge digne, l’alimentació, la seguretat econòmica, un ecosistema saludable i l’equitat són requisits per a la salut mental de les persones. D’aquí la necessitat de fer palès que la lluita no se centra i es redueix a diagnostica i atendre les persones que pateixen a causa dels seus problemes amb la salut mental, sinó, que aquesta qüestió afecta a cadascú i al conjunt de la societat.

 

     

 


Actes a la Plaça de la Vila i al Centre Polidor
Sant Adrià de Besòs se suma cada any als esforços per sensibilitzar i visibilitzar l’ampli espectre relacionat amb les qüestions de salut mental, i el Consorci de la Mina participa en el programa d’actes, des del servei Accés de la seva Xarxa d’inserció sociolaboral, d’atenció directa a aquest col·lectiu. La convocatòria és per la tarda d’aquest dilluns, a la Plaça de la Vila. Hi haurà estands informatius dels serveis i entitats que agrupen o treballen amb persones que tenen dificultats amb la salut mental. Hi haurà un taller de tabals a càrrec del Servei Prelaboral Bètula de l’associació SMBN i partides amb el Joc Memory de les capacitats a càrrec del Consorci (Projecte Accés). Una gimkana esportiva per a infants de 3 a 12 anys, amb diana golf, els tradicional tres en ratlla, però, de mida gegant, un minigolf, un circuït de psicomotricitat, jocs malabars i altres propostes. Per acabar a dos quarts de set de la tarda amb els tabals fets al taller hi haurà la tamborinada, no apta per a oïdes molt sensibles. L’organització de la jornada córrer a càrrec de la Taula de Salut mental de l’Ajuntament de Sant Adrià.
A més, entre el 18 d’octubre i el 18 de novembre podreu visitar l’Exposició de pintura a l’oli del Club Social el Badiu, al Centre Cultural Polidor de la plaça Guillermo Vidaña. Dimarts,18, es farà la inauguració i hi haurà un refrigeri a partir de les sis de la tarda, organitzat pel Consorci de la Mina des del projecte Accés i per l’associació SMBN.

Consorci del barri de la Mina