El dijous és dia de sortida a l’Espai Jove. Tant pot ser que anem a peu fins el parc del Besòs per jugar una estona, que fem una passejada pel barri tot redescobrint-lo, que visitem la biblioteca per donar un cop d’ull al munt de coses que ens ofereix, o que decidim fer una sortida fora de la Mina. En aquest darrer cas, es tracta d’obrir mires més enllà del barri, per conèixer llocs nous i interessants.

 

Aquest mes de novembre el grup de nois i noies d’Espai jove va fer una visita al parc de bombers de la Vall d’Hebron, que va agradar molt i va valdre molt la pena. Prèviament, al llarg de la setmana es va preparar l’itinerari del desplaçament, consultant el mapa de la xarxa metropolitana de transport públic per veure com arribar-hi combinant el tramvia i dues línies de metro, pensant en la importància de la feina del cos de bombers i compartint vivències personals sobre algun incendi viscut de prop. Un cop allà el bomber, Raül Nuñez, els esperava, primer, per fer-los unes explicacions sobre com cal reaccionar si mai ens trobem davant un foc. Va parlar dels distints tipus d’extintors que hi ha i de les diferències entre ells. Va plantejar casos pràctics provocant un foc dins d’una taquilla transparent on hi havia diversos ninots. Representava que els ninots eren els joves i, aquests, havien de dir que farien ells en aquella situació de perill per salvar-se. Després, els va conduir fins on tenen els equips amb els que es vesteixen quan surten a fer un servei i els nostres joves se les van poder emprovar. A continuació els va portar a la zona on hi ha els camions i els va deixar pujar per veure com són per dins. Conèixer el parc de bombers per dins i escoltar les explicacions directament d’un bomber professional els va agradar molt. La reacció de tots ells va ser d’interès i sorpresa, participant vivament, aportant experiències personals. Van viure aquella tarda amb molta il·lusió.

 

Obrir mires més enllà del barri

Les sortides que s’organitzen tenen diversos objectius. Un d’ells, justament, despertar l’interès dels joves, posant als seu abast entorns d’aprenentatge lúdics i participatius. Aprofundir en la cohesió del grup, recompensar el bon comportament al llarg de la setmana sobre la base del respecte mutu i la cooperació. D’altra banda, fer aquesta mena de visites fora del barri també contribueix a familiaritzar els nanos amb l’ús del transport públic i a comprendre com funciona la seva xarxa metropolitana. Per alguns d’ells va ser el primer cop que pujaven al metro entre mig de tanta gentada, de manera que tot plegat els va resultar força emocionant. Per aquest projecte comptem amb la col·laboració del TRAM que ens subvenciona els desplaçaments en que ens cal fer servir el transport públic.

 

 

 

Consorci del barri de la Mina