El director general d’Acció Cívica i Comunitària, Bernat Valls, i la directora general de Famílies, Roser Galí, juntament, amb el responsable del Pla Integral del Poble Gitano de Catalunya, Ramon Vilches, van visitar ahir la tarda els serveis Fem Família, La Capsa dels Jocs i l’Associació Dones Adrianes del barri de la Mina.

 

Pel que fa als dos serveis socioeducatius que fan atenció a famílies amb infants, volien conèixer de primera mà les qüestions que s’aborden diàriament, les metodologies amb les que es treballa per donar resposta a les necessitats que es presenten i com s’estableixen les dinàmiques de relació, tant entre pares i fills com entre si les famílies que hi acudeixen. La visita va començar a Fem Família, un servei que tot just fa un any que va ser engegat pel Consorci, i que és hereu del projecte Creixem Junts que va funcionar al barri durant set anys fins el 2012, també de la mà del Consorci, i que calia recuperar amb les convenients adaptacions a la realitat actual.

L’interès es va centrar en com s’organitza la capacitat de resposta dels professionals a les problemàtiques que porten les famílies i quins són els continguts que l’equip educatiu treballa amb diversitat de metodologies, tant amb el conjunt del grup com de manera personalitzada. Temes com la salut i la nutrició, el procés d’escolarització dels infants, l’autonomia de les famílies, les relacions entre adults i infants, el joc com a eina de relació, la detecció de problemàtiques que poden necessitar una intervenció especialitzada i les corresponents derivacions que cal gestionar. Es va fer menció del valor afegit que representa l’enfortida xarxa de cooperació que hi ha al barri de la Mina entre els diversos equipaments, serveis i entitats que permet establir col·laboracions de manera àgil i efectiva. Aquella mateixa tarda es feia al Fem Família una de les xerrades mensuals, a càrrec de l’equip d’infermeres del CAP La Mina, per tractar de la lactància materna.

 

   

 

Dones de pedra picada i compromeses amb el seu barri

Els tres representants del departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat van tenir a continuació una trobada amb el grup de dones de l’Associació Adrianes. En aquest cas, es va parlar del que ha representat per a elles fer la seva vida al barri i el suport que hi ha representat l’associació que  l’any 2001 va posar en marxa l’activista social, Àngels Rosell. Roser Galí els va preguntar per com van ser aquells primers anys d’engegada i per les iniciatives que duen a terme com entitat que forma part de l’entramat de la vida associativa i comunitària del barri. Actualment, estan immerses en l’organització d’una trobada dels barris del Barcelonès Nord per tractar de l’educació des de la perspectiva de la interculturalitat.

L’última parada del recorregut va ser al parc del Besòs per visitar la Capsa dels Jocs. A primera hora de la tarda les famílies havien estat pintant uns murals i, en el moment d’arribar els membres del departament, gaudien d’una estona de joc lliure amb les joguines que ofereix aquest servei que potencia l’activitat lúdica familiar a l’aire lliure en l’entorn privilegiat del parc. L’equip d’educadores els va explicar com s’organitzen les activitats dinamitzades, l’experiència de l’hort comunitari on comparteixen una de les nou parcel·les amb el grup de Fem Família, com la Capsa s’ha anat adaptant a la realitat de la multiculturalitat, la riquesa que representa -tant per als equips tècnics com per als usuaris- poder comptar amb la col·laboració de la resta d’equipaments, entitats i serveis del barri, com la biblioteca Font de la Mina, el CAP, la mateixa Xarxa de serveis sociolaborals del Consorci o el TRAM. Així, com pertànyer -igual que Fem Família i les dones Adrianes- al Projecte Educatiu de barri des d’on es genera molta de la vida comunitària de la Mina.

Recentment, Fem Família i la Capsa dels Jocs s’han incorporat a la xarxa SOAF (Serveis d’Orientació i Atenció a Famílies) del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. En aquests moments la xarxa agrupa serveis d’atenció a les famílies de 20 municipis. El departament entén els SOAF com espais per parlar amb calma i confiança de les relacions familiars, perquè a quotidianitat i l'educació dels fills i filles, sovint, generen molts interrogants i preguntes. Espais on es pot orientar i ajudar a trobar respostes. Els canvis i les incerteses en les famílies, de vegades, requereixen l'acompanyament de professionals especialitzats. I, aquests dos serveis fan aquesta tasca al barri.

Consorci del barri de la Mina