Sortides i visites culturals, experiències formatives, excursions de lleure familiar; són activitats que es fan fora de l’espai habitual de trobada i que formen part de les programacions dels serveis socioeducatius del Consorci per a famílies, infants i joves que s’organitzen al llarg de l’any.

 

 

Són diversos els objectius que es persegueixen i que alhora es barregen. El primer: sortir de casa per anar a veure el món, encara que sigui a petita escala. Cada barri és un micro-món i el de la Mina, segurament més. Busquem sortir de la zona de confort, obrir la mirada a altres realitats. Entenem les sortides com una eina d’aprenentatge. Ja en el moment de preparar en grup la sortida, cal prendre decisions col·lectives i posar-se d’acord, saber llegir un mapa i familiaritzar-se amb la xarxa de transport públic de l’àrea metropolitana de Barcelona per triar la via més apropiada. Aquí, tant infants com adults guanyem en autonomia i empoderament, capacitats bàsiques en tots els àmbits de la nostra vida.

 

  

 

Les sortides també ofereixen un context diferent al conegut i habitual, i també les relacions humanes s’expressen de diferent manera amb interaccions noves, que de vegades són autèntiques descobertes. Faciliten l’autoconeixement i el de la resta de membres del grup que sovint fa caure pors i cuirasses. Tot plegat ens dona una bona injecció d’autoestima i guanyem en confiança per, després, poder anar sols pel món. El gaudi col·lectiu consolida els vincles familiars i reforça el sentiment de pertinença al grup, perquè estem aprenent coses junts, coneixent llocs nous, aprenent maneres diferents de fer i viure. Hem descobert nous espais de lleure on anar amb la família i els amics.

Enguany, els grups de famílies de la Capsa dels Jocs i de Fem Família han organitzat sortides culturals al Museu de la Música i al Museu Blau, a la fàbrica Cacaolat i a les cotxeres del TRAM. I, sortides lúdiques a la Fira Adrilàndia per Nadal, al parc de la Ciutadella, al laberint d’Horta, la platja del Fòrum i la piscina de Can Zam ara l’estiu.

 

  

 

Aprenentatge, cultura i lleure

Pel grup d’Espai Jove les sortides encara tenen un pes específic més gran i se’n fan mensualment. En aquest cas, són el complement necessari a les activitats, dinàmiques i tallers que es fan al grup. Són oportunitats per aprendre observant, per obrir-se i relacionar-se amb nous entorns. Per experimentar i encarar reptes que ajudin els joves a conèixer-se millor i contribuir a formar la seva personalitat en el moment vital en que estan transitant de la infantesa a l’adultesa. A les sortides que s’organitzen el lleure i l’aprenentatge estan íntimament lligats. Anar al rocòdrom pot ser una oportunitat per superar pors i descobrir les pròpies capacitats. Convertint un inicial “No puc, baixeu-me d’aquí”, en un eufòric “Mira! He pujat fins dalt de tot!”. Una tarda al taller de robòtica pot suposar per a un jove, que de cop i volta les matemàtiques prenguin sentit i descobreixi que les pot aplicar en quelcom que li agrada. Sortides al cinema, a la bolera, al salting, a l’skating, al laser tag, són gaudi i experiència personal, de grup i amb els altres. A l’estiu a la piscina, el riu i la platja amb les bicicletes. Durant el curs es fan visites habituals al Centre Polidor per gaudir d’una àmplia oferta d’activitats per als joves. Juntament, amb activitats als parcs de l’entorn, visites a les fires de Santa Llúcia i d’Abril, i participar del calendari de celebracions populars i activitats comunitàries.

 

  

Consorci del barri de la Mina