Una vintena de dones vinculades a la Xarxa sociolaboral del Consorci es preparen per passar el procés de selecció d’una convocatòria de places per cobrir vacants d’auxiliar de cuina i auxiliar de neteja en centres educatius. L’equip tècnic de la xarxa ha organitzat dues jornades de formació per facilitar l’accés del grup a aquesta oportunitat laboral.

 

 

Tot i que la formació era oberta a tothom, el grup que finalment l’ha seguit -a mitjans d’aquest mes de juliol- el formen dones del barri que estan seguint itineraris personalitzats d’inserció. Algunes per via del servei Itineraris de Dones i altres a través del Club de Feina -tots dos serveis de la xarxa d’inserció del Consorci-. Tenen entre vint i cinquanta anys, algunes d’elles amb experiència laboral prèvia en tots dos sectors i algunes també com a cambrera de pis amb treballs anteriors en hotels i restaurants. Aquest és el primer pas del procés. Després hauran de passar les distintes proves que els farà l’empresa de selecció i, finalment, hi ha una entrevista final amb l’escola on s’han de cobrir els llocs de feina. Tractant-se de treballar en centres d’ensenyament és una molt bona oportunitat per una qüestió de conciliació amb les seves tasques familiars, amb horaris i períodes de vacances força compatibles si es té canalla a casa.

En el cas d’obtenir el lloc de feina, l’empresa té previst un programa de formació específic que en el cas de les cuineres inclou l’obtenció o actualització del certificat per la manipulació d’aliments i altres aspectes relacionats amb l’alimentació infantil als menjadors escolars. Tals com el control de les al·lèrgies alimentaries, les bones pràctiques a la cuina i al menjador, la qualitat del producte i la cuina natural de productes frescos i de proximitat, la conservació i la manipulació dels aliments al rebost, entre altres qüestions. Pel que fa a la feina d’auxiliar de neteja, també es farà formació específica sobre neteja, desinfecció i sanització. Així, com les diverses tècniques i productes per a la neteja industrial, la millor manera d’organitzar les tasques de neteja i la seva freqüència en funció de què es tracti.

 

 

 

De tot això ja se’ls hi van fer cinc cèntims al llarg de les dues jornades de formació que han seguit amb els tècnics del Consorci, que a més les han informat dels requisits de l’oferta i han fet dinàmiques per preparar la primera entrevista telefònica amb l’empresa i la posterior entrevista de feina. Altres qüestions que s’han abordat han estat principis sobre riscos laborals i s’han fet dinàmiques de grup per potenciar el treball en equip que s’esperarà d’elles, juntament, amb habilitats per la comunicació i la capacitat resolutiva de les responsabilitats pròpies del lloc de feina.

Consorci del barri de la Mina