“La Mina reconeix al que s’esforça, al que no es deixa tòrcer i segueix lluitant”. És una de les primeres frases que escoltem de la cançó “Fills de la Mina”, que han fet el grup de nois i noies d’Espai Jove i la PES La Mina. És una cançó que parla d’amor al barri i a la seva gent a ritme de rap amb tocs de rumba catalana.

 

 

El videoclip es troba ara a la taula d’editatge i estarà llest pel mes de març. És el resultat d’un treball col·lectiu i, sobretot, participatiu de quatre mesos amb aquests joves per escriure la lletra, musicar, gravar les veus i enregistrar les imatges. La cançó, que va repetint la tornada, “Som fills de la Mina”, és la reivindicació d’un lloc on tothom es coneix i homenatge a la família, l’esforç i la solidaritat. “Aquí tots som amics, hi ha unió”, continua, i descriu la companyonia i la interculturalitat “juguem al futbol gitanos i magrebins”. Hi posa una mirada amable i positiva sobre el seu barri, tantes vegades menystingut i estigmatitzat.

 

 

 

Gràcies a la Plataforma per la Llengua, l’ONG del català, s’ha dut a terme el projecte del videoclip, després d’una experiència similar a Ciutat Meridiana. La Plataforma posa els recursos i les eines necessàries per, mitjançant la realització del videoclip, treballar la cohesió social i la promoció de l’ús del català, pensant en la igualtat d’oportunitats en aquells barris on hi és menys present. Les grans eines que la Plataforma ha posat a l’abast del projecte són el raper Nel·loC, músic, cantant, compositor i productor audiovisual; el cantant de rumba, Rafalito Salazar, gitano de Mataró, antic membre de la banda d’en Gato Pérez, i l’Estel Solé, dramaturga, actriu, escriptora i productora cultural. Un equip de luxe que s’ha implicat plenament en el projecte. La Plataforma també ha facilitat l’accés als estudis de gravació de l’SGAE per enregistrar les veus.

“Aprenem al carrer i a l’escola, algunes coses molen i d’altres no tant”, diu la cançó. Reivindica la cultura de barri, la proximitat de la comunitat i l’ús de l’espai públic pel joc i la convivència. “A la tarda, la plaça, caixó, guitarra. Art, ganes, amor a la mama.” Parla de superació, esperança i futur, “Entre blocs ens hem fet forts per arribar a bon port”.

 

 

 

Procés participatiu amb els joves

En el desenvolupament del projecte hi ha participat una quarantena de joves. S’ha tractat d’un procés del tot participatiu. Primer pas, una pluja d’idees per triar els temes que ells volien que sortissin a la cançó, després, es van escriure les primeres frases i versos que, finalment, es van anar encaixant en l’estructura narrativa. De la mà d’en Nel·lo i en Rafalito, que a tot arreu va amb la seva guitarra, es van lligar lletra i música. Tot seguit, van venir els assajos i, paral·lelament, amb el guiatge de l’Estel Solé i, també de manera participada, la tria de localitzacions i espais per mostrar la Mina com escenari del videoclip. S’hi veuen els seus carrers i places, l’Institut escola del qual són alumnes els mateixos joves, i no hi podia faltar la rambla Camarón. Tampoc les botigues on a la tarda van a buscar el berenar abans d’anar a l’Espai Jove o la PES per reunir-se amb els seus amics i educadors. Ara, després d’aquests mesos de treball en equip, els joves d’una entitat i l’altra es coneixen millor i són més col·legues. Per la seva banda, els joves del Casal dels Infants també han participat en algunes de les sessions i han fent un mural en relació al projecte.

El proper 19 de març, en el marc de la III Festa de la Primavera que es farà al parc del Besòs, està previst fer un tastet del que serà el videoclip final, amb l’actuació dels joves que cantaran la cançó “Fills de la Mina” acompanyats d’en Nel·lo i en Rafalito. La creació del videoclip ha estat una experiència molt enriquidora, així que continuem treballant amb la Plataforma de la Llengua per aprofitar aquesta empenta amb nous projectes.

 

 

 
Consorci del barri de la Mina