Després de l’estiu, l’agrupació La Mina Camina reprèn aquest setembre les caminades que es fan cada quart diumenge de mes i recupera el programa d’activitats culturals que es va posar en marxa el mes de gener de l’any passat. No cal dir, que tant les caminades com les visites s’han vist afectades per la pandèmia de la COVID amb cancel·lacions i reprogramacions.

 

Ara, però, només entre els mesos de setembre i octubre hi ha previstes set activitats culturals: tres obres de teatre - Teatre Goya, Sala Villarroel i Teatre Romea-, una representació d’òpera al Liceu, dues visites guiades -una al parc Zoològic i l’altra al Castell de Montjuïc- i una visita del grup al Parc Güell. Anteriorment, s’ha visitat: la basílica de la Mercè, la Biblioteca Nacional de Catalunya, el Museu de la Xocolata, l’Institut d’Estudis Catalans, el Dipòsit d’Aigües Pluvials de Barcelona, la Presó Model i el Museu Blau de Ciències Naturals. El cost de les activitats culturals, que gaudeixen d’un preu social, és de 5 euros.

Aquestes marxes urbanes que alhora tenen la intenció de recorre els parcs i les zones verdes de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, són aptes per a tothom. Els seus itineraris estan entre els tres kilòmetres i els poc més de sis. El punt de trobada és el CAP de la Mina, a les nou del matí. La sortida pot començar des d’allà mateix o haver-hi un primer desplaçament en transport públic fins el punt d’inici de l’itinerari triat. Els darrers recorreguts del grup han passat per Ciutat Vella, l’Eixample, el Parc del Clot, el Port del Fòrum i la Rambla del Poble Nou. La caminada del mes de setembre, diumenge 26, és al Castell de Montjuïc (3,6 km.).

 

  

 

Equipació logotipada i presència a les xarxes

La Mina Camina, amb una cinquantena de participants, que acostuma a aplegar unes vint-i-cinc persones a les sortides, depèn d’una vocalia de l’Associació de veïns i veïnes del barri de la Mina. Actualment, té una petita comissió de tres persones que en porten l’organització i la gestió. A les caminades i activitats que fan els membres de l’agrupació llueixen les seves samarretes i dessuadores logotipades, que reforcen la identitat del col·lectiu, per a les quals han comptat amb una col·laboració de l’Ajuntament. Per fer difusió de les seves activitats tenen presència a Facebook i Instagram, i per a cada caminada elaboren un cartell amb informació detallada sobre la ruta i els punts d’interès per on passa.

 

  

 

La iniciativa va ser del ja desaparegut metge del CAP La Mina, Albert Ramos, que va veure en aquestes caminades en grup una font de benestar físic i emocional per als seus pacients. Més activitat física, més interrelació social i menys medicació; aquest era el principi que es va plantejar. I que al mateix temps podia fer extensible al conjunt de la comunitat del barri. Després d’ell en va assumir l’organització el també desaparegut, i psicòleg del CAP La Mina, Pedro Lorente, de qui en va agafar el relleu l’Eduard Fuentes, veí del barri, a qui més tard s’hi han sumat dos veïns més, l’Eugenio Díaz i en Paco Hernández.

 

  

 

Garantir el relleu i l’autogestió de l’agrupació

Al llarg de l’any es fan dos dinars de germanor, l’un el mes de desembre coincidint amb l’assemblea anual on es fan propostes d’activitats i s’arriba a acords d’organització i funcionament, i un altre el mes de juliol. Els objectius immediats de l’agrupació són consolidar-se dins la comunitat del barri, la incorporació de gent jove que garanteixi el relleu i constituir una comissió més amplia per a la gestió del projecte.

Consorci del barri de la Mina

Fotos: La Mina Camina