El Consorci del barri de la Mina, a través del COMA (Centre d’Orientació del Medi Ambient), ha editat l’àlbum de cromos “Minatura. La biodiversitat del barri de la Mina”. Es tracta d’un col•leccionable sobre les diverses espècies d’ocells i plantes que viuen a l’entorn del delta del riu Besòs, del qual en forma part el barri.

.

 

 

 

 

 Darrere d’aquesta iniciativa hi ha el desig de promoure el coneixement dels valors naturals dels ecosistemes urbans i propers als llocs habitats, donant a conèixer la flora i la fauna més emblemàtica, que, tot i conviure amb els habitants dels nuclis urbans, és sovint molt desconeguda. I, al mateix temps, reforçar el sentiment de pertinença fent difusió d’aquells elements que donen un valor afegit al barri.

 

 

 En aquest sentit s’expressen, en els seus escrits de presentació de l’àlbum, tant la consellera d’Acció Social i Ciutadania, i presidenta del Consorci, Carme Capdevila, com l’alcalde de Sant Adrià de Besòs i vicepresident del Consorci, Jesús M. Canga. Capdevila anima els veïns i veïnes a redescobrir el seu barri i a conèixer-lo millor “perquè (...) conèixer és estimar”, assegura. I, Canga, convida a deixar-se sorprendre per un territori natural sovint invisible entre els elements durs de les ciutats, i garanteix que “trobareu un punt de vista més amable del barri que segur us agradarà”. Tots dos coincideixen a destacar el valor didàctic i divulgador del projecte.

 

Promoció del comerç local
 D’altra banda, es pretén, al mateix temps, promocionar i consolidar el comerç de proximitat. Així, les botigues i establiments del barri de la Mina es convertiran, al llarg de vuit setmanes, en els punts de distribució dels cromos de la col•lecció. Aquests es reparteixen gratuïtament entre tothom que vulgui fer-la i l’àlbum es pot passar a buscar pel l’oficina del COMA que hi ha al mateix barri (c/ Orient, 15 baixos).


 

 L’objectiu de tot plegat és despertar l’interés per l’entorn quotidià entre la població del barri i, per proximitat, també la del municipi de Sant Adrià de Besòs i la dels barris veïns; despertant la seva curiositat i capacitat observadora. Ja que, a través de l’àlbum, també es proposa un joc d’observació que consisteix en identificar “sobre el terreny” les diverses espècies d’aus i plantes que s’hi recullen.

 

 

Sorteig d’una càmera i excursió als aiguamolls

Completar tota la col•lecció, amb els 48 cromos de que consta, dóna dret directe a cada participant a entrar en el sorteig d’una càmera digital de fotografiar i a una excursió als aiguamolls de l’Empordà.

 

 Els continguts de l’àlbum estan dividits en quatre itineraris, cadascun d’un color diferent: els carrers i places del barri de la Mina (1), el parc del Besòs (2), el riu Besòs (3) i el parc de la Pau (4). A l’inici de cada secció hi ha un text introductori de l’àrea que inclou aquell itinerari i a continuació les pàgines dels cromos corresponents. Cadascun d’ells va acompanyat d’un petit text sobre les característiques de cada espècie i, el seu nom tal com es coneix en català, castellà, i amb el nom científic en llatí.

 

Els cromos són fotografies reals en color. Les dels arbres i plantes fetes “in situ” al mateix barri i espais del delta i, algunes de les de les aus, cedides per l’Institut Català d’Ornitologia i d’altres col•laboradors.

 

 Aquesta setmana ha començat la distribució dels cromos. En aquest cas es tracta de sis establiments (tres forns de pa, una perruqueria, una drogueria i una entitat social) que a tothom que hi vagi amb l’àlbum li donaran els 6 primers cromos. La distribució es farà en setmanes consecutives fins el 27 de novembre. En total són 42 establiment, tots del barri de la Mina, repartits pel conjunt del seu territori, que participen en fer possible aquesta iniciativa, que vol implicar, a més, de la població en general, especialment, a les escoles i les entitats socials de la Mina i el seu entorn proper.

 

Un material didàctic propi
 Així, paral•lelament, a la preparació i edició del col•leccionable s’ha fet una feina de difusió individualitzada per presentar l’àlbum, explicar com funciona la recollida dels cromos i oferir assessorament didàctic. En concret, en el cas de les escoles, s’han programat visites guiades al barri per fer observacions al natural, que organitza el COMA en coordinació amb els tutors dels centres d’ensenyament. Als quals també se’ls donen pistes de com utilitzar el material de l’àlbum a classe amb els alumnes.

 

Amb aquesta iniciativa es pretén fomentar un coneixement de l’entorn que de manera natural ens porti a valorar-lo, respectar-lo i a protegir-lo.

Consorci del barri de la Mina