Atenció ciutadana

Atenció presencial sense necessitat de cita prèvia:
De dilluns a dijous de 08:30h a 14:00h, tardes de 15:00 a 17:00 i divendres de 08:30h a 13:30h
Telèfon de contacte: 934620020
Correu electrònic: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. 

La minaEl Consorci del barri de la Mina, ha endegat amb el suport del Servei d’Ocupació de Catalunya, el Pla d’Acció 2011-2015 de lluita contra l’atur, amb accions especifiques adreçades a col•lectius amb risc d’exclusió del barri. Objectius comuns i metodologies compartides. El Pla d’Acció contra l’atur 2011-2015, reformula i adapta metodologies i objectius, i aposta pel foment de la formació i les pràctiques laborals en empreses, en un moment en què l’oferta escasseja i els candidats/des disponibles són de major qualificació desplaçant al col•lectiu més vulnerable, com ho és una part important de la població en edat de treballar de la Mina.

.

 

 

Els serveis ocupacionals s’adapten constantment a les necessitats dels demandants de la Mina, amb accions directes i de curta durada, adreçades a grups reduïts. La Xarxa de Serveis d’Inserció Sociolaboral del Consorci garanteix una intervenció integral, coordinada amb els agents del territori, que optimitza els recursos escassos en aquests moments, amb acompanyament en el procés d’inserció, tant pel que fa als aspectes social, formatiu i laboral de la persona.

 

Mina

 

Els joves i les dones prioritaris en la lluita contra l’exclusió
L’actuació adreçada a joves de 18 a 30 anys, inclou accions de curta durada en el sector de les grans superfícies comercials, en col•laboració amb empreses del sector de l’alimentació, preparant als joves per als diferents perfils laborals amb pràctiques pactades i compromís de priorització en la contractació. Aquesta fórmula, el 2011, va propiciar que el 28% dels 80 joves que es van atendre des dels serveis de la Xarxa d’inserció del Consorci, fessin pràctiques laborals i assolissin un 34% d’inserció. El format formació-pràctiques-inserció, també s’aplica al projecte d’inserció per a dones, en el sector del comerç de la moda jove. De les 67 dones que van participar, el 27% van fer pràctiques en empreses i el 31% de les dones van obtenir una feina estable.

Actuacions ocupacionals per als més vulnerables
Dos dels dispositius sociolaborals importants són: l’adreçat a persones amb un condicionant de salut mental i l’adreçat a persones amb problemàtiques de drogoaddicció. Es tracta d’acctuacions prelaborals i laborals que, a la Mina, compleixen una important funció per fer visibles ambdós col•lectius. Els resultats del 2011 van representar una inserció en el treball protegit del 26% i 16%, i una inserció formativa del 15% i 16%, respectivament.

L’empresa protagonista dels processos d’inserció
La col•laboració entre empreses i Consorci es materialitza amb una formació a mida, pràctiques laborals, acompanyament i suport durant el procés d’inserció i adaptació al lloc de treball, que el 2011 va facilitar la incorporació de 9 empreses noves, que actualment ja són un total de 64 empreses col•laboradores; així com la captació de 99 ofertes de feina i la formalització de 40 convenis de pràctiques.

 

 

Autoocupació i emprenedoria
La dinamització del comerç de proximitat de la Mina, és un altre objectiu del Pla d’Acció, que el 2011 va portar a terme 5 campanyes de promoció del comerç local, amb accions adreçades a un total de 57 comerços del barri. L’autoocupació i la venda ambulant és una de les fonts de sustentació de moltes famílies de la Mina.

Formació i Treball: una fórmula  per augmentar l’ocupabilitat
El Pla contra l’atur que desenvolupa el Consorci també contempla altres accions de formació i treball, com els Plans d’Ocupació que reforcen els serveis que gestiona el Consoci i que el 2011 van beneficiar a 14 persones del barri, que gràcies a això van adquirir competències en el lloc de treball. D’aquests 14, el 30% va assolir l’inserció posterior. D’altra banda, la brigada de manteniment és una acció de contractació pròpia que compta amb el suport d’un educador del Consorci per reforçar aspectes sociolaborals, i també s’aplica el programa de Clàusules Socials, que representa oportunitats directes de treball per als treballadors de la Mina a les empreses de construcció que han realitzat les obres dels habitatges i els equipaments previstos al Pla de Transformació del barri de la Mina.

El Pla d’Acció: primers resultats
L’any 2011, 1.416 persones van participar en més de 4.000 accions adreçades a la inserció i la formació, amb 922 itineraris individualitzats d’inserció, un 14% d’accions formatives, un  4% de pràctiques laborals i un 25% d’inserció laboral. Pel que fa a la inserció real, el 87% van ser contractes inferiors a 1 any de durada, el 15% superiors a 1 any, i d’aquests un 10% van ser indefinits.

Aquest projecte està cofinançat per