Es tracta d’una obra d’art urbà comunitària que ha implicat diverses entitats de l’àmbit social, i que cerca la cohesió i la millora de l’espai públic. El mural es troba al túnel que connecta el carrer de Mart amb la rambla Camarón del barri de la Mina i és el resultat d’un projecte coral en el que hi ha participat Espai Jove.
Ha estat una suma d’esforços. L’entitat d’acció social Acció Contra la Fam, que té per missió facilitar l’accés al mercat de treball de persones en situació de ric d’exclusió sociolaboral, ha fet una adaptació del seu projecte Hèlios amb el grup d’adolescents d’Espai Jove i el grup de joves de l’equip d’educadors de carrer. Per tots aquests nois i noies ha estat una experiència de treball en equip i de col·laboració. També hi ha participat l’associació El Generador que entre altres iniciatives organitza el Festival d’Art al Carrer de Sant Adrià i a la Mina la realització d’un altre mural de gran format en un dels blocs d’habitatges. Així com el col·lectiu de creació artística centrat en el muralisme i els audiovisuals, Majara Studio, que ha conduït el procés creatiu.
Aquest procés té una primera fase introductòria al mural i el graffiti, una pluja d’idees i el cribratge per triar la temàtica del mural. Per després passar a la part pràctica del dibuix, els esbossos, el muntatge del puzle que serà el mural, i la tria dels colors. En una segona fase, Majara fa la delimitació de les zones i la impressió dels esbossos, i un taller pràctic als nois i noies per ensenyar-los a pintar amb esprai i pintura acrílica, i fer anar el rodet i el pinzell.
Eduquem en valors mitjançant aquesta experiència
A l’acte d’inauguració, que va tenir lloc divendres 21 d’octubre, hi va assistir l’alcaldessa de la ciutat, Flio Cañete, i el regidor del barri de la Mina, Andrés Pozo. Tots dos van destacar la importància d’iniciatives com aquesta que posen en contacte entitats i grups diversos per sumar sinergies i treballar plegats per un projecte col·lectiu en benefici de la comunitat. De manera que la idea és promoure noves iniciatives per donar-li continuïtat. La taula rodona formada per l’equip d’educadors d’Espai Jove, Khalid El Khattabi i Alba González, i per part del Generador, Juan Carlos Regidor, va compartir el que representa per la Mina l’experiència de fer art urbà comunitari emprat com a eina de cohesió social amb l’objectiu de millorar l’espai urbà que compartim. Van descriure la intenció pedagògica de tot el procés que buscava obrir noves finestres de possibilitats als joves, fer-los partícips de la transformació del seu barri i formar part d’un treball col·lectiu. Alhora que hi ha un treball d’educació en valors com el respecte en el debat de les idees, la col·laboració i l’entesa per treballar plegats, i la gratitud.
Una representació de les noies d’Espai Jove que van participar en el procés de creació del mural, la Joaquina, la Mila, la Noemí i la Malena, van explicar que els ha agradat molt d’haver format part de la realització del mural que s’ha fet al seu barri i que voldrien poder fer-ne més. Tot seguit el públic va gaudir de l’actuació de Pulmón Beatbox, que després va fer una demostració de la tècnica compartint les seves habilitats i animant al públic a provar-ho. L'acte es va tancar amb la visita al mural.
A través d'aquest enllaç podeu veure el vídeo del proces de creació del mural.