Els operaris estan fent les darreres feines per tenir-ho tot a punt al nou Campus Diagonal-Besòs on la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) s’ha traslladat i on iniciarà el nou curs acadèmic, dilluns dia 19 de setembre.

 

 

 

Aquesta setmana serà la de la inauguració oficial, dimecres 14 al matí, i també es faran les sessions d’acollida per al nou alumnat, dijous 15, per als de carrera i màster i, divendres 16, per als de grau. Hi haurà uns 3.500 alumnes i uns 400 professors.
El nou campus ubicat a primera línia de mar a la cruïlla entre la ronda Sant Ramon de Penyafort i l’avinguda Eduard Maristany de Sant Adrià de Besòs, es posa en marxa amb tres edificis que acolliran l’Escola d’Enginyeria de Barcelona Est (EEBE), amb els estudis de Grau universitari en enginyeria: Biomèdica, de l’Energia, de Materials, Elèctrica, Electrònica industrial i automàtica, Mecànica i Química. Estudis de Màster universitari en Ciència i Enginyeria de materials, l’Erasmus Mundus Master’s degree in Advanced Materials and Engineering (AMASE), i el d’Enginyeria Química. I, els estudis de doctorat en Ciència i Enginyeria dels Materials, i l’Erasmus Mundus Joint European Doctoral Program in Advanced Materials Science and Engineering. També s’hi traslladen algunes seccions fins ara ubicades al recinte de l’Escola Industrial del carrer Urgell de Barcelona.

 

      


Una aposta per la mobilitat sostenible
De fet es troba situat sobre l’antic Camp de la Bota, escenari de 1.717 afusellaments fruit de la repressió franquista, especialment, durant la post-guerra, fins l’any 1952. Al costat de la zona Fòrum, és a dir el districte de la innovació i del darrer desenvolupament urbanístic de la capital catalana, que va culminar amb el tram final de l’avinguda Diagonal que toca al mar. I, tal com destaquen els seus promotors, integrat en l’eix Besòs al costat del delta del riu i de tot l’espai recuperat del seu llit com a zona d’esbarjo. El tema de la mobilitat i els accessos ha estat important a l’hora de planificar la posada en marxa d’aquest nou campus universitari pel volum de desplaçaments que diàriament generarà a partir de l’inici del curs d’aquí a una setmana. Així, doncs, s’han millorat els accessos a peu i s’ha previst ampliar els recorreguts del carril bici, perllongant el que ve de la Diagonal i el de l’itinerari de l’Estació de Sant Adrià, fins a l’entrada mateix del campus. Juntament, amb la designació de dues noves zones d’aparcament de bicicletes a l’espai públic i la col·locació de 350 punts d’ancoratge distribuïts entre la ronda Penyafort (190) i a l’avinguda Eduard Maristany (160). Està previst en un futur crear un Espai Biciparc que oferiria aparcament per a unes 450 bicicletes més i que disposaria de vigilància les 24 hores i serveis de manteniment i reparacions, amb l’objectiu de facilitar la mobilitat sostenible i fomentar la inserció sociolaboral. Per a les motos també s’ha previst una àrea d’aparcament regulat a l’entorn del Campus, amb senyalització horitzontal i vertical, per a un total de 382 places. Paral·lelament, hi ha nova senyalització per als accessos des de la ronda Litoral, amb la indicació, “Campus Diagonal-Besòs” i el logo de la UPC; un canvi de nom de la parada del tramvia més propera al recinte, de la línia T4, que passa de denominar-se “Can Llima” a “Campus Diagonal-Besòs”; i, un nou final per a la línia H16 d’autobusos que afegeix dues parades més al seu recorregut i ara acabarà davant l’entrada principal d’accés al campus.

 

      


El Restaurant de Formació i Treball
Per altra banda, la Fundació Formació i Treball, empresa d’inserció ubicada al barri de la Mina, es fa càrrec del servei de restaurant i cafeteria, així com, del servei de vènding del recinte. S’ofereixen tres espais-menjador: L’Espigó, L’Arbre, i La Platja, amb ambientacions que simulen aquests entorns i que conviden a la trobada a l’hora dels àpats. L’Escola-Restaurant D’ins de la mateixa Fundació prepararà tota l’oferta de l’autoservei. Hi haurà: begudes calentes i fredes, entrepans, brioxeria i pastissera; amanides, plats del dia, postres i snacks. Pel que fa a l’oferta esportiva, a l’entorn del campus hi ha fins a quatre instal·lacions esportives de fàcil accés des del Campus, una d’elles la Zona Esportiva La Mina per a la pràctica individual i d’equips.

 

      


El campus, però, s’ha de completar. Per això compta amb el Consorci Campus Diagonal-Besòs que agrupa les administracions locals propietàries del sòl que ocupa, una part del qual ja va ser cedit a la UPC per fer-hi la universitat i la resta té previst cedir-ho a l’operador que ha de construir la futura residència d’estudiants i investigadors.

Consorci del barri de la Mina