La biblioteca Font de la Mina inaugurada fa tot just un any exerceix de motor de normalització cultural i social al barri. Al cap d’un any d’entrar en funcionament, exactament el dia 27 de juny de 2009, amb la presència del president de la Generalitat, José Montilla, l’activitat de la biblioteca és una eina ideal per donar a conèixer, també fora del barri, la nova Mina sorgida del Pla de Transformació, del qual, el nou equipament Espai Cultural Font de la Mina on hi ha la biblioteca, en forma part.

.

 

 

El dia que va obrir les seves portes la biblioteca comptava amb un fons bibliogràfic de 20.900 llibres i documents audiovisuals, a data d’avui aquesta xifra s’ha incrementat fins a 24.359, a la qual cal afegir els 2.400 exemplars de revistes. Mentre que el número de carnets emesos des de la inauguració del servei fins el mes de juny passat és de 1.692. Entre els seus usuaris n’hi ha de fora del barri que gràcies al tramvia poden arribar-hi còmodament o amb cotxe particular i trobar aparcament just al davant.

Constant actualització del fons
La Font de la Mina forma part de la Xarxa de biblioteques de la Diputació de Barcelona i disposa d’un fons molt actualitzat. Segons explica la seva directora, Marta Solé, “tenim un fons molt al dia ja que per nosaltres és important que el material que oferim tingui molta circulació i estigui en bon estat”. Assenyala que a més dels apartats de Guies de viatges, Informàtica i Dret, dels quals se’n té especial cura, “el nostre fons està a l’abast d’un públic general que és a qui ara per ara volem arribar”, però avança que “en un futur no gaire llunyà amb l’entrada en funcionament de la Universitat del Campus del Besòs el nostre fons també es posarà al servei dels estudiants universitaris i la ciència educativa”.

Dins la Xarxa està tipificada com a biblioteca de proximitat gran i el seu centre d’interès és el treball i l’ocupació. “La nostra especialització –segons Marta Solé- són les eines didàctiques i informatives que faciliten l’accés al món laboral, és a dir, tota mena de llibres i documents que ens poden ajudar a trobar feina, ja sigui preparar unes oposicions o dominar el procés de recerca”. I, paral•lelament, afegeix, “es va ampliant la col•lecció local que tota biblioteca pública pretén anar completant; en aquest cas centrada, sobretot, en els barris d’influència”.

Integració dins la comunitat
L’altra línia de treball és la integració de la nova biblioteca dins la comunitat que l’acull, amb iniciatives engegades per establir relacions de col•laboració i treball amb les entitats del barri. Exemple d’això n’és la lectura de poesia organitzada per la biblioteca dins l’any Joan Maragall amb la participació del nét del poeta i expresident de la Generalitat, Pascual Maragall. Hi van participar tres sectors representatius de tota comunitat: infants, joves i dones que es van reunir per llegir versos del poeta, entre altres: La vaca Cega, Oda a Espanya i Cant Espiritual.

Al cap d’un any, Marta Solé observa que, com acostuma a passar, són sempre les mateixes persones les que participen de la vida social i cultural; l’objectiu per tant és ampliar el ventall d’usuaris. “Hem vist –diu- que hi ha molta població que fa vida fora del barri i que estava habituada a utilitzar altres biblioteques, probablement d’allà on es desplacen per treballar o per altres activitats, i que els ha costat un temps venir aquí”.

El servei de préstec es consolida (10.268 documents el primer mig any de funcionament i, només durant el mes de juny passat, 1.233 documents prestats). Dins d’aquest, el fons infantil genera un 24,4 per cent del moviment i els documents audiovisuals (música i cinema) prop d’un 21 per cent. Pel que fa al servei d’Internet, per les tardes ja està al 100 per cent de la seva capacitat, com són els 594 usuaris que va tenir el passat mes de juny, un centenar més que al gener. En total, de gener a juny d’aquest any, 3.202 usuaris.

Préstec interbibliotecari i activitats comunitàries
La gran novetat d’aquest estiu és la posada en marxa del servei de préstec interbibliotecari, en funcionament des d’aquest  juliol. Abans d’acabar el mes ja s’han deixat 11 documents i se n’han rebut 14. Ara es poden demanar llibres del catàleg d’altres biblioteques i rebre’ls aquí la Mina. Si el llibre ve del mateix municipi el servei és gratuït i si ve de fora es paguen 1,20 euros. Els veïns de la Mina tenen, però, la possibilitat d’utilitzar la biblioteca del Besòs, al costat del barri, on els poden enviar gratuïtament llibres de la resta de biblioteques de Barcelona.

El primer any s’han organitzat: 24 exposicions temàtiques, el conta contes Anem a pescar contes les tardes de dimarts amb narradors convidats, vuit conferències, dos cursets -un sobre informàtica i un altre sobre recerca de feina-, i activitats puntuals com la creació del Llibre de Sant Jordi a l’abril i cursos de creació de blogs organitzats pel Centre d’Orientació de la Dona (CIOD). En total fins a 80 activitats, en alguns casos relacionades estre elles sota un mateix tema; a part de la mostra permanent de les novetats que van arribant cada mes i les visites escolars. I, des del mes de maig la biblioteca publica el seu propi Butlletí informatiu amb la programació del mes.

Amb els estudiants d’últim curs de batxillerat s’ha fet el programa pilot SOS Lectura obligatòria organitzat per la Generalitat, per aprofundir en les lectures de llengua i literatura que entren a la Selectivitat. S’organitzen xerrades i col•loquis amb professors universitaris i escriptors, i es presenta un audiovisual amb fragments d’entrevistes, documentals i/o obres de teatre sobre els autors i la seva obra.   Un cop al mes es porten lots de llibres i revistes al Centre de dia per a la gent gran, i el fons musical de la biblioteca es dóna a conèixer a través de l’antena de l’emissora local, Ràdio La Mina.

Aprendre a utilitzar les biblioteques
Dominar tot aquest saber moure’s en l’entramat bibliotecari, familiaritzar-se i saber-ne aprofitar tots els seus recursos no tothom sap fer-ho i, tal com explica Marta Solé, “és una altra de les funcions importants que fan les biblioteques: mostrar a l’usuari l’ampli ventall de possibilitats al seu abast”. Es fa formació als usuaris per evitar, per exemple, que el servei d’Internet es converteixi en un locutori i que en canvi s’aprengui a fer un ús més complet de l’ordinador, a navegar per Internet, descobrir cercadors, webs i blogs d’interès, fer servir els programes d’autoaprenentatge de la Diputació o informar d’altres recursos com els dos Punts Òmnia de la Generalitat que hi ha al barri, per a la formació en noves tecnologies de la informació. Paral•lelament, sempre que s’obre una nova biblioteca hi ha la tasca d’educar a l’usuari per fent-li saber les normes que s’han de respectar i fer-les complir.

La biblioteca disposa de dues sales pròpies al pis de dalt que cedeix per a la celebració d’activitats formatives que tenen una difusió i repercussió directa sobre la comunitat del barri. S’hi fan classes de reforç, cursos de català, cursets de formació, tallers de salut...; “als quals –ens diu la directora- hi assisteixen tant persones de la Mina, que no són usuàries habituals, com de fora que d’aquesta manera coneixen la biblioteca, i al mateix temps veuen de primera mà les millores al barri i la normalitat amb que funcionen els nous equipaments”. L’Espai Cultural Font de la Mina, gestionat per l’Ajuntament de Sant Adrià, a més de la biblioteca, acull un centre d’estimulació precoç i disposa d’un ampli vestíbul que tant serveix per a sala d’exposicions, com per fer-hi concerts i organitzar-hi mostres; al pis de dalt hi ha diversos despatxos i d’una gran sala polivalent on s’hi fan conferències, passes de cinema i actuacions diverses.

La biblioteca Font de la Mina tancarà per vacances del 16 d’agost al 5 de setembre en coordinació amb la biblioteca central Can Ricart de Sant Adrià de Besòs que ho farà del 26 de juliol al 15 d’agost (Pl. Guillermo Vidaña i Haro, s/n).

Consorci del barri de la Mina