Aquest mes es compleix el primer aniversari de la inauguració del nou temple de l’Església Evangèlica, construït per substituir l’antic local del carrer d’Orient, afectat per la transformació urbanística del barri. El nou edifici possibilita, per exemple, que hi hagi un espai on reunir els infants i fer activitats amb ells mentre els adults assisteixen a la celebració diària. “Això només, ja és una millora, i s’han acabat els problemes de soroll amb els veïns. On érem abans no hi cabíem tots a dins i els nens jugaven al carrer”. A la Mina hi ha tres comunitats de l’Església Evangèlica de Filadèlfia, aquesta instal•lada al nou temple construït al final del carrer Ponent, tocant a la via del tren; la que té la seva seu al mateix carrer Ponent, però pel costat de la Ronda Penyafort; i la que hi ha al carrer Llevant. Entre totes tres, reuneixen unes 650 persones. .

 

Els membres de l’Església Evangèlica es troben cada tarda a partir de les set per celebrar la seva fe, fora dels dissabtes, que és el dia destinat a les reunions organitzatives. El nou centre acull les reunions mensuals dels líders de les províncies de Girona i Barcelona, que representen vuitanta esglésies. Cada comunitat té al capdavant un pastor, sempre home, que presideix les celebracions i que compta amb diversos obrers (la resta de pastors de la comunitat, també tots homes) que fan tasques de suport i que també poden fer la prèdica de la reunió. Els candidats estan sis anys en període de formació i preparació amb l’objectiu d’arribar a ser pastors, i els diaques ajuden amb l’atenció i les activitats per als infants de la comunitat. Per la seva banda, els tresorers s’ocupen de les qüestions de gestió.

El treball doctrinal dels més petits
L’Església Evangèlica dóna especial importància a les activitats de l’escola dominical per a nens i nenes de set a dotze anys, que són diferents per a cada gènere. Les nenes s’orienten cap el cant coral, el teatre i la dansa, amb l’objectiu formar noves integrants de la coral de l’església, que té dues corals de dones i una d’homes, i que participen molt activament en totes les celebracions. Els nens en canvi, assisteixen als grups d’estudi de la paraula i la doctrina, fins a completar el programa de coneixement de la Bíblia. A través de totes aquestes activitats es transmeten els valors del respecte, la convivència i la solidaritat. A partir dels 16 anys, ja se’ls considera adults i amb la guia de persones de l’església amb major formació i experiència participen en grups de reflexió on se’ls orienta i se’ls donen pautes per afrontar les responsabilitats i reptes que els planteja la vida adulta.

Per a les celebracions diàries, homes i dones s’asseuen per separat dins el temple. Aquestes s’inicien amb diversos càntics de lloança i joia. Després segueix una estona de pregària que s’acompanya amb càntics més pausats d’adoració, i a continuació ve el ritus de la paraula, amb la prèdica del pastor. La comunitat de la Mina està formada per persones de molt diversa condició i procedència, i tothom hi és benvingut. Encara que la majoria són persones gitanes, també n’hi ha que no i, darrerament, s’hi estan incorporant veïns del barri nouvinguts de diversos països de Sud Amèrica, on la fe Evangèlica té força seguidors. De fet, aquest és un dels seus principis, l’acollida sense distinció, juntament amb les tasques de voluntariat. Així, dos cops per setmana, sis membres de la comunitat van al centre d’atenció per persones drogodependents que hi ha a CAP del barri per oferir ajuda i suport als afectats. L’Església Evangèlica disposa de diversos centres de rehabilitació fora del barri, als quals els deriven. Els pastors obrers de cada comunitat formen un consell, en el si del qual es debaten tota mena d’assumptes que afecten a la comunitat i actuen com a mediadors en casos de conflictes personals, familiars o de comunitat.

Consorci del barri de la Mina