Al Consorci del barri de la Mina s’han succeït diversos Plans d’ocupació des que l’any 2005 se’n va fer el primer. Aquest mes de novembre es tanca el darrer, iniciat el passat mes de maig i del que se n’han beneficiat 14 persones. Més enllà de l’objectiu immediat de crear ocupació, aquests plans organitzats i subvencionats pel departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat, a través del Servei d’ocupació de Catalunya (SOC), són una plataforma de formació continuada i adquisició d’experiència laboral, amb l’objectiu de millorar la professionalització dels treballadors.

.

 

Un dels requisits d’aquests darrers plans d’ocupació local, en el marc del programa Projecte Impuls i que compten amb finançament del Fons Social Europeu, és la necessitat d’incrementar les competències dels treballadors i treballadores per tal de millorar les seves possibilitats d’inserció laboral, mitjançant un programa de formació d’un mínim de 30 hores. Així, doncs, ha recaigut sobre el Consorci la responsabilitat d’organitzar els mòduls formatius que s’han impartit al llarg dels sis mesos que han durat els plans. El programa de formació té una orientació transversal i professionalitzadora que, ha inclòs mòduls formatius en les següents temàtiques: prevenció de riscos i salut laboral, informàtica, medi ambient i civisme, orientació laboral, i desenvolupament d’habilitats personals aplicades a la recerca de feina.  Les sessions de formació han estat a càrrec dels professionals experts de la pròpia Xarxa de serveis d’inserció sociolaboral i altres serveis del Consorci; a excepció de la prevenció de riscos i salut laboral, que ha estat presentada per especialistes en la matèria. En alguns casos els treballadors han completat la seva formació assistint a cursos subvencionats relacionats amb les matèries del mòdul formatiu organitzats per organismes externs. Paral•lelament, a aquest programa, cada treballador ha tingut assignat un calendari de tutories individualitzades de seguiment.

   

Valoració d’inici i final
El procés de seguiment individualitzat s’inicia amb l’assignació d’un tècnic de la Xarxa laboral del Consorci que serà el referent, que al llarg de tot aquest temps vetllarà per l’aprofitament dels recursos i l’experiència que els plans ofereixen a cada treballador i treballadora. Alhora que tindrà un responsable al lloc de feina per assessorar-lo en la tasca concreta a realitzar i l’adaptació a l’equip de treball. Conjuntament amb la persona referent s’elabora un informe que estableix el perfil d’entrada del treballador, és a dir, tot allò que aporta prèviament. En base a aquest es planteja un pla de treball que s’anirà revisant a mesura que es va produint l’adaptació a la feina, i que es tindrà en compte de cara a un procés d’inserció posterior. Finalment, en completar els sis mesos, s’elabora un perfil final del treballador on es reflecteix l’evolució que ha tingut, l’ampliació del seu bagatge professional, i s’estableixen les pautes que cal seguir a partir de la finalització del Pla d’Ocupació, pel que fa a la formació i orientació laboral. Els plans d’ocupació resulten igualment, una bona opció per a les entitats sense afany de lucre que gestionen els serveis del Consorci, on aquests treballadors han estat contractats, sense cost addicional per a aquestes, ja que els dóna l’oportunitat de conèixer el treballador “in situ”, mostrant les seves competències laborals i habilitats personals. El treballador, a més d’ampliar competències per la pràctica d’unes noves ocupacions, entra en la borsa de treball de l’entitat, que si decideix contractar-lo s’estalviarà el període d’adaptació i formació.

   

Formació transversal
La formació que reben els treballadors durant el Pla d’ocupació, prioritza les tècniques relacionades amb la recerca activa de feina i, les habilitats socials i laborals. Així, com els coneixements d’informàtica, que són una eina clau per accedir a moltes feines, però també per poder fer recerca a les múltiples borses de treball que hi ha a la xarxa digital. En aquest cas s’aprofiten els recursos informàtics que hi ha al barri de la Mina, que disposa de dos punts Òmnia per a la difusió del coneixement de les noves tecnologies. I, alhora transmetre la importància de no quedar-se enrere en aquest camp, on la persona actualment es pot sentir analfabeta funcional si no té un cert domini d’aquests recursos (navegar per la xarxa, fer ús de cercadors, saber trobar pàgines web d’interès...). El mòdul d’habilitats socials i laborals se centra en prendre consciència de la importància comunicativa de la imatge personal, conèixer els factors que influeixen en la comunicació verbal i no verbal que poden facilitar-la o complicar-la,  i adquirir eines per a la resolució de conflictes, tals com l’empatia o l’assertivitat. Pel que fa al mòdul sobre desenvolupament de competències professionals i disseny del projecte laboral, d’entrada, el seu objectiu és clarificar aquests conceptes, com a pas previ i necessari per prendre consciència del bagatge personal i professional que acumula i pot oferir cadascú. Així, com de la importància de que un mateix es responsabilitzi del propi projecte laboral, clarificant objectius i posant els recursos necessaris.

El programa de formació és completa amb un mòdul que aborda la sensibilització mediambiental i la pràctica del civisme i la convivència. En aquest cas es tracta d’apropar els participants a dos àmbits que socialment i, en el cas del medi ambient també econòmicament, cada cop prenen major importància, i sobre els quals cal incidir per tal de generar actituds crítiques i bons hàbits que contribueixin a millorar la qualitat de vida del nostre entorn social, familiar i laboral.

Consorci del barri de la Mina