images/cabecera/4.jpg

El 10 d’octubre és el Dia Mundial de la Salut Mental i com cada any la comissió de sensibilització de la Taula de Salut Mental de Sant Adrià de Besòs va organitzar un seguit d’actes amb l’objectiu de sensibilitzar a la societat sobre aquesta afectació i lluitar contra l’estigma que sovint pateixen les persones afectades per malalties mentals.

 

S’estima que una de cada dues persones experimenta problemes de salut mental durant la seva vida i aquesta condició impacta seriament en els resultats acadèmics, l’ocupació laboral i la salut física. Són dades de l’Informe sobre la salut a Europa, elaborat per l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OECD), un organisme de cooperació internacional format per 38 dels estats més rics. El darrer informe és de finals de 2020 i registra els primers efectes per la crisi de la COVID 19 que han fet empitjorar de manera força significativa la situació. En alguns països els casos per depressió i ansietat s’han doblat, amb efectes devastadors per a l’individu, la família i la comunitat.

 

 

Els problemes de salut mental impacten en tots els àmbits de la persona

Amb aquest increment general del problema de la salut mental que tenim tan a prop, es fa més necessari encara arribar a la ciutadania per abordar-l’ho i posar el mitjans de suport i acompanyament. El servei Accés del Consorci, que treballa per a la inserció laboral en l’àmbit de la salut mental, forma part d’aquesta Taula impulsada per l’Ajuntament de Sant Adrià, juntament, amb el Servei Prelaboral Bètula de Salut Mental del Barcelonès Nord, el Servei de Rehabilitació Comunitària Bètula de Sant Adrià de Besòs, el Centre Fòrum del Parc Salut Mar i l’associació Activament que atent el patiment psicosocial.

Les activitats commemoratives del Dia de la Salut Mental van tenir lloc al mercat de Sant Adrià, obertes a tothom. S’hi va instal·lar un estand informatiu amb els serveis i entitats que constitueixen la Taula de Salut Mental, per mostrar la tasca que fan amb aquest col·lectiu, així com tallers. El servei Prelaboral Bètula havia preparat una col·lecció de xapes sobre hàbits de salut mental que oferia des de l’estand als participants. Per la seva banda, un grup d’usuàries dels serveis Accés i Rehabilitació Comunitària Bètula van organitzar i dirigir un taller de cuina que es va fer a la cuina del mercat municipal. Conjuntament amb la resta de persones que assisteixen als dos serveis es van elaborar dues receptes, una d’ensalada Russa i una altra de Paella, de les quals se’n van servir un total de vint-i-cinc racions. La jornada es va tancar amb un taller de percussió a càrrec d’un noi del Servei de Rehabilitació Comunitària Bètula al qual tothom podia afegir-s’hi i gaudir-ne.

 

 

Els dies previs s’havia anat escalfant motors via Instagram amb el hashtag #salutmentalsab2022, penjant post informatius i històries que busquen fer reflexionar sobre la salut mental i sobre l'estigma més enllà d’un dia a l’any.

Consorci del barri de la Mina

Serveis i entitats del Consorci de la Mina