L’alcalde de Sant Adrià de Besòs, Joan Callau, va anunciar ahir durant l’acte d’homenatge a la infatigable lluitadora pels drets socials, especialment, dels infants i les dones, que l’Ajuntament farà filla adoptiva a la Maria Àngels Rosell i Simplicio a qui també es dedicarà una plaça al barri de la Mina. La que es construirà davant del nou CAP.

 

 

 


L’acte va ser organitzat per l’Associació de dones Adrianes que ella mateixa va crear, l’any 2001, i de la que en va ser presidenta fins que va morir el mes de març de l'any passat. Coincidint amb la posada en marxa del Pla de transformació de la Mina, l’Àngels va detectar la inexistent participació de les dones en la vida associativa i comunitària del barri i va oferir-los-hi un espai de trobada i acollida, on es pugessin organitzar i ser protagonistes de la seva realitat. Tot va començar amb l’Àngels anant-les a buscar, trucant a les portes del tots els pisos de la Mina, i engrescar-les a reunir-se per fer-se sentir. Ahir va ser un dia d’agraïment a la vida i la trajectòria personal d’una dona perspicaç, valenta, generosa i combatent que ha tocat l’ànima de moltes persones. Van ser molts els adjectius amb els quals els qui van prendre la paraula va descriure i recordar una treballadora incansable per la dignitat i la millora social de les persones més necessitades.

 

      

 


Una escola bressol per als més desafavorits
La seva relació amb Sant Adrià s’inicia durant els anys 60, als barris de la Bota i Pekín, on Rosell va fundar una escola bressol i va treballar per millorar les condicions de vida de les famílies que vivien allí en barraques. Després, quan es va construir el barri de la Mina i moltes d’aquelles famílies hi van ser traslladades, les va acompanyar. De l’any 1983 al 1993 va ser regidora de Serveis socials, període durant el qual va crear el Casal de la Dona, un dels primers serveis d’atenció a les dones de Catalunya. La seva determinació i convenciment de la lluita pels més vulnerables la va portar a trucar a la porta de qui en cada moment va creure que podria contribuir a les seves causes. En l’acte d’homenatge, Marta Selva, ex presidenta de l’Institut Català de les Dones, recordava quan la va anar a trobar per demanar-li el seu suport en l'organització de la primera trobada internacional d'associacions de dones de barris en transformació, celebrada l’any 2004. I, l’actriu Montserrat Carulla feia memòria del dia que a l’obrir la porta de casa seva un grup de dones de la Mina, amb l’Àngels Rosell al capdavant, li demanaven un cop de mà en la lluita contra la droga que els anys 70 i 80 estava fent estralls entre els seus homes i fills. La relació personal aviat es va convertir en estreta amistat. Totes dues s’afegien, juntament amb molts dels que ahir també eren a l’homenatge, a la trobada que cada Nadal es produeix al voltant de l’escudella que preparen les Adrianes per a tot el barri. Una altra de les iniciatives de l’Àngels Rosell.

 

 

      

 


L’Ajuntament iniciarà els tràmits per fer-la filla adoptiva, una de les màximes distincions municipals que poden rebre les persones no nascudes a Sant Adrià, amb la qual -tal com va manifestar l’alcalde Callau- se li fa reconeixement i agraïment oficial per la seva tasca en benefici de la ciutat. Joan Callau en va destacar el seu compromís, bondat i generositat. Així com la coherència de que va fer gala al llarg de la seva vida entre el que defensava i la seva acció social. “Ningú és imprescindible -va dir l’alcalde- però, també és veritat que des que no hi ha l’Àngels aquest món és més feréstec i esquerp”. A l’acte hi va assistir la seva família que es va mostrar commoguda per les mostres d’agraïment. La seva filla, Ada, va recordar un dels principis de la seva mare “les dones fent coses petites i la gent fen coses petites, poden transformar coses grans”.

 

      

 

Consorci del barri de la Mina