A Fem Família cada darrer dilluns de mes rebem la visita de les llevadores del CAP La Mina que venen per ajudar a resoldre dubtes i qüestions que els plantegen les dones que hi participen. La temàtica que s’aborda a cada nova sessió és a proposta del grup de mares amb l’assessorament de l’equip del centre de salut.
La gran aportació d’aquesta iniciativa és la proximitat i l’ambient de confiança que es crea en aquest espai perquè facilita la comunicació entre les dones que se senten còmodes per plantejar tota mena de preguntes i les llevadores que les poden respondre des de la seva professionalitat i experiència en el camp de la salut femenina. Fins ara s’han fet sis sessions i els temes que s’han tractat són els mètodes d’anticoncepció, les pèrdues d’orina, la cura i enfortiment del sòl pelvià, les malalties de transmissió sexual i la seva prevenció, l’aparell reproductor i l’ús de la copa menstrual com alternativa a compreses i tampons. Amb aquesta informació precisa i acurada, les xerrades ajuden a desmuntar falsos mites o qüestions mal enteses. També serveixen perquè les dones puguin compartir experiències personals entre elles que resulten molt útils per a la resta. Com que hi ha diversitat d’edats i situacions les unes a les altres s'aporten coneixements que poden contrastar amb l’expertesa de les llevadores. Elles duen a les sessions materials didàctics i mostres que faciliten les explicacions. Es tracta de xerrades obertes al conjunt de famílies vinculades a servei que són un complement molt valuós al treball de l’equip d’educadores del servei.
Paral·lelament, a les trobades mensuals orientades sobretot a la salut femenina, l’equip de llevadores i infermeres del CAP del barri participen en altres moments del projecte. Com és l’Aventura d’Educar, espai d’aprenentatge per a les famílies en l’ampli món de la criança i l’educació dels infants. En aquest cas, el mes d’abril passat, es va organitzar una xerrada formativa sobre primers auxilis i els principals riscos pels més petits de la casa. La primera col·laboració amb l’equip del CAP va ser poc desprès de la posada en marxa del servei el mes d’abril de l’any passat. En aquella ocasió es va tractar d’una sessió formativa sobre la prevenció de les cremades, que representen un percentatge important dels accidents domèstics que pateixen les criatures.
Atenció a les Famílies amb infants petits
Fem Família és un servei d’orientació i atenció a les famílies que tenen infants d’entre 0 i 6 anys. Amb especial vocació per acollir parelles molt joves amb càrregues familiars per acompanyar-les en la criança de la seva canalla des del moment del néixer. És per això que també hi participen dones embarassades, que reben atenció i confort mentre es preparen per l’arribada del seu nadó. Es tracta d’un servei creat i impulsat pel Consorci del barri de la Mina per donar resposta a una realitat i necessitat davant el que suposa ser mare o pare. A més del pare i la mare, també poden venir al servei la resta de membres de la família que formen part de la vida de l’infant, com poden ser els seus avis o tiets. Si hi ha germans majors de sis anys, aquests poden participar de les activitats que s’organitzen tres tardes a la setmana o de les activitats col·lectives de convivència i lleure familiar. Des d’aquest any Fem Família forma part de la xarxa de Serveis d’Orientació i Atenció a les Famílies (SOAF) del departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat.