La biblioteca Font de la Mina, en el moment de celebrar el seu desè aniversari, és un equipament cultural de referència amb una àrea d’influència que arriba a les 17.199 persones, entre la Mina, els barris Besòs de Barcelona i Sant Adrià i el de la Catalana. Compta amb un fons bibliogràfic de 34.331 exemplars i és membre imprescindible de la xarxa comunitària.

 

 

El mes de juny de 2009 va néixer com a biblioteca de proximitat amb l’objectiu de oferir un servei cultural de qualitat. Des d’aquell primer moment ha concentrat esforços en el foment de la lectura amb clubs de lectura per a totes les edats i ritmes lectors, el suport a l’aprenentatge amb programes específics de comprensió lectora, el treball personalitzat amb les escoles i la integració en la vida comunitària del barri posant a l’abast d’entitats i serveis els seus recursos i participant en les iniciatives socioculturals que s’organitzen com a membre del Projecte Educatiu del barri de la Mina (pebMINA). L’equipament cultural està ubicat dins l’Espai Cultural Font de la Mina, una infraestructura emplaçada al cor del barri, fruit del Pla de Transformació que dur a terme el Consorci. A més, d’acollir la biblioteca distribuïda en dues plantes, que compta també amb sales de treball i despatxos, l’equipament disposa de sala d’exposicions a la zona del vestíbul i d’una sala d’actes amb un aforament per a 150 persones.

 

  

 

Adaptabilitat al medi

La personalitat de la biblioteca la marquen els seus projectes i activitats. Per al públic adult s’organitzen de manera regular cursos d’alfabetització per a immigrants, ja que cada any són més les persones d’orígens diversos que venen a viure a la Mina. Un programa d’alfabetització tenint en compte que aquest 2019 al barri s’hi comptabilitzen 399 persones que no saben llegir ni escriure, que representen l’índex més alt del municipi (65,2%). Un club de lectura ben consolidat que es reuneix tots els primers dilluns de mes. I, un club de lectura fàcil per donar espai a tots els ritmes de lectura. Per als infants, cada dimarts a les 18h. hi ha l’hora del conte i un cop al mes la Capsa de Contes. Cada estiu el mes de juliol s’organitza el Biblioparc -contes a la fresca al parc del Besòs a l’espai de la Capsa dels Jocs-. Un club de lectura infantil “Caçadors de llibres” i el programa la maleta viatgera que visita les escoles de l’entorn. Tot plegat per fomentar l’hàbit de la lectura des de ban petits. I, un programa d’activitats especials de festes i celebracions populars lligades a la cultura: Sant Jordi, Carnestoltes, Nadal, Setmana Cultural o la Castanyada.

En xifres, l’any 2018, va rebre 37.600 visitants, va registrar 5.177 persones usuàries i es van fer 317 nous carnets. Dades que representen que un 30,10% de la seva població de l’àrea d’influència està vinculada a la biblioteca Font de la Mina. Pel que fa al servei, es van fer un total de 18.633 préstecs, 6.069 persones van accedir a internet i al programari d’ofimàtica amb els ordinadors de la biblioteca i es compten 6.666 sessions obertes de wi-fi.

 

  

Per Molts Anys i moltes gràcies per la feinada que feu cada dia.

Consorci del barri de la Mina