La cohesió social, l’educació en valors i el treball per la igualtat d’oportunitats i l’èxit educatiu orienten la tasca que fan les entitats de la Mina de manera coordinada mitjançant la xarxa del Projecte Educatiu (pebMINA), que aquest mes de novembre ha organitzat la celebració del Dia Internacional del Drets dels Infants i la commemoració del Dia contra la violència masclista (25N).
L’acte comunitari pel drets dels infants va ser dimecres passat i va reunir més d’un centenar de persones a l’Espai Cultural Font de la Mina. Aquesta tarda es farà una marxa pels carrers del barri que denuncia el mite de l’amor romàntic per justificar abusos i maltractaments.
Drets dels infants al barri amb més infants
El barri de la Mina és el que té el major nombre de població infantil de tot Sant Adrià de Besòs. En concret, segons el recull estadístic del municipi (2019), hi ha 2.770 infants, 1.442 nens i 1.328 nenes. Al de la Verneda, el que menys en té, són en total 131 infants. Només aquest important nombre d’infants al barri ja dóna sentit per si sol a l’acte comunitari que anualment s’organitza per conèixer millor els drets dels infants i palesar la necessitat de vetllar permanentment per el seu respecte. Enguany la intenció se centrava en el dret a la compressió i a l’afecte. Hi van participar Fem Família, La Capsa dels Jocs, Casal Infantil, Espai Jove, PES la Mina i la Fundació Pere Closa. Cadascuna d’aquestes entitats, durant els dies previs, va estar treballant en els seus grups com interioritzar la intenció que porta implícita el dret a ser estimat. Es van enregistrar vídeos en que infants i adults explicaven què era per a ells els drets recollits a la Declaració adoptada per l’Assemblea General de les Nacions Unides, el 20 de novembre de 1959. La convenció de Nacions Unides entén la família com el medi natural on l’infant ha de créixer en una atmosfera de felicitat, amor i comprensió, rebre protecció i l’assistència necessàries per poder assumir plenament les seves responsabilitats dins la comunitat. Considera que ha de ser educat en un esperit de pau, tolerància, dignitat, llibertat, igualtat i solidaritat.
Els drets que queden recollits són:
- Dret a la igualtat, sense distinció de raça, religió, creença o nacionalitat
- Dret a una protecció especial que asseguri un creixement mental i social sa i lliure.
- Dret a un nom i a una nacionalitat
- Dret a una alimentació, habitatge i atenció mèdica adequades.
- Dret a una educació i atenció especials per als infants físicament o mentalment disminuïts.
- Dret a la compressió i afecte per part de les famílies i de la societat
- Dret a l’educació gratuïta.
- Dret a divertir-se i a jugar.
- Dret a atenció i ajuda preferent en cas de perill
- Dret a la protecció contra l’abandonament i l’explotació en el treball
- Dret a rebre una educació que fomenti la solidaritat, l’amistat i la justícia entre tothom.
Durant l’acte celebrat per les entitats que treballen amb famílies, infants i adolescents, es va muntar un trencaclosques que ha quedat exposat a la sala Pinós-Miralles de l’espai Cultural i en un segon mural es van estampar les mans d’infants i adults en senyal de solidaritat i pau. L’acte es va cloure amb la cançó “Els Drets dels Infants” del grup Xiula que tothom va cantar i ballar.
La gelosia no és pas cap mostra d’amor
L’acte d’aquesta tarda comença a dos quarts de sis amb una marxa pels carrers del barri que, com dèiem, denuncia el mite de l’amor romàntic que justifica molts dels abusos i maltractaments. Durant la marca les entitats passejaran pancartes i cartells que mostren el treball crític que han sobre la relació entre l’ideal de l’amor romàntic i la violència masclista en l’àmbit de la parella. Frases com: “per amor, es pot perdonar tot”, “sense l’altre, no sóc ningú” o “si està gelós/gelosa és perquè m’estima molt”, mostren creences ben arrelades, que poden portar a exercir i consentir conductes d’abús al si de la parella, a normalitzar-ho i ha justificar-ho. Un cop la marxa arribi a l’Espai Cultural, el grup dels més petits tenen preparat un conte sobre la igualtat i el grup dels adolescents assistiran a la presentació d’un informe sobre les conseqüències de la interiorització del mite de l’amor romàntic a càrrec de les infermeres del CAP La Mina, fet conjuntament amb els propis alumnes de l’Institut Escola.
No hem d’oblidar la lacra social que suposen els feminicidis i els maltractaments que es produeixen cada any. A Catalunya, aquest 2019, hi ha hagut vuit dones mortes, 9.977 víctimes ateses de totes les edats -la majoria entre els 11 i els 30 anys-, i 10.053 denúncies. Més tots els casos que mai s’arriben a denunciar. De les vuit dones assassinades enguany per les seves parelles sentimentals, només dues havien presentat denúncia prèvia.