El Projecte Educatiu del barri de la Mina (pebMINA) posa en marxa un pla estratègic per als propers quatre anys elaborat per via d’un procés participatiu amb tots els agents socioeducatius que l’integren. La seva missió és l’èxit educatiu i la inclusió social de la comunitat de la Mina. Es planteja estratègies conjuntes d’acció per desenvolupar-les a través del treball col·laboratiu en xarxa.

 

Es regeix pel principi d’assolir l’èxit educatiu per a totes les persones, posant les eines i els recursos necessaris per garantir la igualtat d’oportunitats amb un model propi d’educació a temps complert. Defensa els valors de la responsabilitat i l’honestedat, el respecte i l’empatia, el sentit crític i la justícia social, la participació i la cooperació. Les seves línies estratègiques miren a un model educatiu que vetlli per la continuïtat de les trajectòries educatives, des d’una perspectiva global que tingui en compte totes les dimensions de la persona i de la comunitat, que fomenti la participació de la ciutadania i el sentiment de pertinença, i asseguri l’èxit i l’autonomia de la persona com a membre de la societat on viu.

 

 

 

Entre els seus objectius hi ha l’intercanvi de coneixement per generar un aprenentatge compartit i capital social. Així com de recursos entre el conjunt dels agents, tant públics com privats, per garantir l’accés universal a l’educació. Garantir el treball cooperatiu des de la col·laboració amb criteris d’eficàcia, eficiència, continuïtat i corresponsabilitat per donar una resposta personalitzada. I, comptar amb els referent positius del mateix barri per potenciar i reforçar la seva contribució. També es proposa unificar criteris metodològics i eines d’avaluació, obtenir dades d’observació i anàlisi per detectar les necessitats i tenir una acció conjunta per millorar les condicions individuals i col·lectives del barri. En relació al foment de la participació ciutadana posa l’accent en que els infants, joves i les seves famílies siguin els protagonistes d’aquesta participació activa en espais de trobada i expressió de la comunitat, on l’ús socioeducatiu de l’espai públic el converteixi en lloc per a la convivència, el civisme i la cohesió social. El pebMINA ha de ser la veu dels distints agents implicats al barri, veïnat, entitats i administració.

 

 

 

Cultura participativa i treball en xarxa

En aquest procés participatiu d’un any, s’han analitzat les fortaleses i debilitats de l’organització i s’han detectat les oportunitats i les amenaces que cal tenir en compte. Entre les fortaleses destaca la cultura participativa i el treball en xarxa que defineix el pebMINA; la implicació, el compromís i el lideratge dels seus membres; així, com el reconeixement que el propi pebMINA té entre la comunitat educativa dins i fora del barri. Les amenaces venen de l’entorn complex, l’incivisme, l’estigmatització del barri i el risc d’exclusió social. Tot plegat condiciona l’èxit escolar, amb el problema de l’absentisme i l’abandonament escolar. Aquí s’hi afegeixen les baixes expectatives vers l’aprenentatge i que no totes les famílies tenen les eines per acompanyar el procés educatiu dels seus infants i joves. Complex és, també, el cas de les noies, on l’absentisme, abandó o el no accés a l’educació post-obligatòria les relega i condiciona la seva emancipació. Entre les debilitats s’apunta una incompleta i asimètrica representació del conjunt dels agents socioeducatius amb presència al barri, una ineficaç estratègia comunicativa que garanteixi la bona connexió de la xarxa, així com la manca de indicadors adequats i consensuats de mesura sobre l’acció desenvolupada. També s’indiquen espais d’oportunitat per millorar els resultats de la xarxa pebMINA, tals com la diversitat dels agents implicats, el treball incipient per definir indicadors, la incorporació a l’aliança Educació 360, el creixement del barri a la zona de la rambla de la Mina i el front marítim, l’arribada el curs 2016-2017 del Campus Diagonal-Besòs de la UPC, així com l’aposta de l’administració local en el pebMINA -entre ells el Consorci del barri de la Mina- que participa a nivell tècnic en les comissions i grups de treball.

Consorci del barri de la Mina