A l’estiu i a l’hivern, al mar i a la muntanya. Fins a deu destinacions diferents han triat les vint-i-quatre famílies de la Mina que han gaudit del programa “Vacances en Família” de la Generalitat, orientat a potenciar el lleure familiar des de la convivència entre els seus membres i amb la resta de famílies que hi participen.
L’any 2018, Fem Família i la Capsa dels Jocs, es van integrar a la xarxa SOAF (Serveis d’Orientació i Atenció a les Famílies) del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, que depèn de la Direcció General de Famílies. Des d’aleshores, les famílies que atenen aquest dos serveis socioeducatius del Consorci, poden beneficiar-se d’aquesta iniciativa. Al llarg de l’any s’ofereixen estades de cap de setmana en règim de pensió completa en algun dels albergs catalans que col·laboren amb el programa. Hi poden participar famílies amb fills menors a càrrec en situació de vulnerabilitat social, que només han d’assumir les despeses del transport i que poden optar-hi un màxim d’un cop l’any.
Hi arriben divendres abans de sopar i s’hi estan fins diumenge a la tarda. Disposen d’habitació privada que en alguns casos també té bany, i en d’altres és compartit. Aquestes vint-i-quatre famílies representen un total de cinquanta-un adults i quaranta-quatre infants, gairebé un centenar de persones. Els que han triat muntanya han anat a la Molina, Núria i Planoles; els que s’han estimat més la platja, a l’Escala, Coma-ruga, Altafulla i Cabrera de Mar; hi ha hagut diversos destins a les ciutats d’Olot i Vic, i també a l’Espluga de Francolí. Col·laboren amb el programa fins a trenta-dos albergs de la Xarxa nacional d’albergs socials de Catalunya que posen a disposició del departament i les famílies les seves instal·lacions, serveis i una proposta d’activitats de lleure.
El passat 2019 es van atorgar places per a 200 famílies. La gestió de les sol·licituds es fa a través dels serveis que, d’una banda, fan la proposta al departament tenint en compte la idoneïtat de les famílies i preparen la documentació que es requereix per fer-ne el tràmit i, de l’altra, fan suport a les famílies a l’hora de preparar el viatge. Es mira conjuntament amb elles quin és el mitjà de transport més adient, especialment, en els casos en que no es disposa de vehicle particular i es fa recerca d’activitats i llocs d’interès que pot haver-hi a la zona de l’alberg escollit. L’experiència, després de dues convocatòries és molt positiva, tant per part de les famílies que n’estan agraïdes i satisfetes, com dels equips d’educadors. Les famílies valoren poder sortir de la rutina diària i l’oportunitat de compartir en família, que sinó fos pel programa difícilment haurien anat a passar tot un cap de setmana fora als entorns que ofereixen els albergs. Els equips, a càrrec dels serveis, consideren que és una molt bona manera de treballar l’autonomia i que els dona l’experiència de gaudir d’un model d’oci familiar que per a algunes d’elles és desconegut, així com el fet de conviure amb les altres famílies amb que coincideixen.