L’empresa familiar OursiWood dedicada a la construcció de joguines de fusta ha fet una donació al Consorci destinada al servei Fem Família. Els materials de la firma tarragonina estan inspirats en les metodologies Waldorf, Montessori i Goldschmied orientades al joc lliure i desestructurat on l’infant és el protagonista del seu propi aprenentatge.

 

 

La seva iniciativa parteix de la creença que el joc és un dret i una estratègia d'aprenentatge per a l’infant. Amb aquesta donació d’un valor superior als 700 € que inclou 14 jocs diferents, vol -des de la responsabilitat social i la solidaritat-, que tots els infants tinguin l’oportunitat de desenvolupar la seva imaginació amb el joc lliure, i aquesta és la seva manera de contribuir-hi. Gràcies a una primera donació, des de fa dos anys Fem Família treballa amb aquests materials que casen amb la metodologia i línia pedagògica que utilitza amb els infants de 0 a 6 anys que venen al servei amb les seves famílies, on prima la llibertat de moviment de l’infant, el seu interès i motivació, respectant el ritme de cada nen i nena. En els primers anys de vida, els sentits i el joc (lliure, simbòlic i de descobriment) són la base de l’aprenentatge dels infants.

 

 

 

Treball artesà i compromís amb l’infant

Mitjançant la feina artesana que fan, OursiWood reivindica la criança conscient on l’adult gaudeix del procés de veure créixer l’infant i de dedicar-li temps de qualitat; un futur igualitari que comença amb una infància igualitària on les joguines no tenen gènere. Dissenyen joguines minimalistes, de formes simples, sense piles, ni llums, ni sons, i de colors suaus. Joguines que estimulen la imaginació infinita dels infants, alhora que aposten per un planeta i un futur saludable, lliure de plàstics i tòxics, amables amb el medi ambient. Els materials que utilitzen són del tot naturals: fusta i cotó de bambú. Són joguines atemporals, resistents i evolutives, és a dir, que l’ús que l’infant en fa és diferent i evoluciona d’acord al seu propi desenvolupament.

En el joc lliure, l’adult ha de saber contenir les ganes d’intervenir-hi per no dirigir el joc. Ha de jugar un paper observador i gaudir de veure tot el que és capaç de fer l’infant quan juga tot sol i de manera espontània. Amb la seva presència li dóna seguretat emocional, perquè se senti acompanyat i el tingui a prop quan el necessiti, però, no l'interromp. Mentrestant, la criatura guiada per la seva curiositat innata aprèn a través dels sentits tocant i manipulant els objectes, es concentra en l’activitat que fa, interactua amb altres criatures i pren decisions. Tot plegat li serveix per integrar conceptes i habilitats que necessita practicar.

 

 

 

Consorci del barri de la Mina