L’hort del barri de la Mina és l’únic de tot el municipi de Sant Adrià de Besòs d’aquestes característiques perquè es tracta d’un projecte de vocació 100% comunitària. Diverses entitats i serveis gestionen l’organització de les seves nou parcel·les decidint a cada estació de l’any que s’hi planta i com es reparteixen les tasques de conreu, neteja i manteniment.

 

Aquesta primavera s’hi han plantat tomàquets, patates, cebes, bledes, coriandre i alfàbrega. Mentre que la parcel·la central està destinada de manera permanent a herbes aromàtiques. L’hort es troba en un extrem del barri, al carrer de les Estrelles, tocant a la via del tren i té una superficie total de 718 metres quadrats. Està dividit en tres zones i cadascuna d’elles té tres parcel·les de 12 metres de llarg per 2 d’ample (24 m2). Les entitats i serveis que hi participen s’agrupen per tenir cura de manera compartida d’una de les zones, d’acord a un pla rotatiu, de manera que no hi ha parcel·les assignades a ningú en concret. A un costat de l’hort hi ha tres mòduls prefabricats destinats, a magatzem, sala de reunions i lavabo.

Paral·lelament, a l’activitat pròpiament dita de l’hort que implica organitzar els cultius i tenir-ne cura entre tots plegats -buscant la màxima participació de la comunitat del barri-, la comissió organitza accions obertes que fomentin la seva cohesió. Dins el marc de la Setmana Cultural es fa una Jornada de Portes Obertes amb activitats lúdiques, artístiques i de divulgació. S’ha organitzat una Calçotada popular amb els calçots conreats a l’hort, i es plantegen trobades d’intercanvi amb entitats que desenvolupen experiències similars a d'altres llocs. Per part del Consorci, hi han participat o participen diversos serveis. De manera especialment activa La Capsa dels Jocs, que setmanalment va a l’hort amb les famílies per escatar la terra, arrencar males herbes, plantar, regar, i finalment collir. Per la seva banda, Fem Família treballa actualment en la construcció d’un hotel d’insectes, un element imprescindible per facilitar la pol·linització i fer que els cultius fructifiquin.
 
 

 
 
Un hort de barri amb personalitat pròpia
L’any 2010 l’Ajuntament va parcel·lar el solar amb la idea de fer-hi uns horts urbans en règim d’adjudicació per cinc anys, com els que hi ha a la Masia de Can Serra o al passeig de la Pollancreda, destinats a persones majors de 60 anys residents al municipi. Amb l'objectiu de recuperar espais urbans per a l’ús públic que es poguessin destinar al conreu, i desenvolupar un projecte pensat per millorar la qualitat de vida de la gent gran de Sant Adrià. Que també vol fomentar les relacions intergeneracionals, amb el programa de visites que les escoles fan regularment als horts perquè els avis, que -per un dia fan de mestres-, els expliquin de primera mà què hi ha plantat i com se’n cuiden.
 
 

 
 
En el cas de la Mina, finalment, es va optar per la fórmula de l’hort comunitari i l’Ajuntament va cedir la gestió de les parcel·les al Projecte Educatiu del barri de la Mina (pebMINA). Una xarxa de treball comunitari i col·laboratiu de l'àmbit socioeducatiu que agrupa les entitats privades i serveis de l'administració, entre ells els d’Educació, Joventut i Serveis Socials de l’Ajuntament. De manera que es va constituir una comissió especial del pebMINA i es posà en marxa un projecte propi per l’hort comunitari del barri. L’objectiu és disposar d’un espai socioeducatiu d’acció comunitària compromesa amb el cultiu ecològic, que alhora és un instrument per fomentar la interrelació dels diversos projectes que es duen a terme a la Mina cercant noves sinergies i iniciatives. L’hort comunitari és una oportunitat per a la convivència i la cohesió social, així com d’aprenentatge de competències personals i, fins i tot, professionals. Sense oblidar els aspectes relacionats amb la salut, com l’activitat física a l’aire lliure, l’alimentació saludable i la consciència mediambiental.
 
Consorci del barri de la Mina