Aquest diumenge, dia 10 d’octubre, és el Dia Mundial de la Salut Mental que es commemora des de l’any 1992 promogut per la Federació Mundial de la Salut Mental. A Sant Adrià de Besòs, aquest divendres s’ha celebrat l’acte organitzat per la Comissió de Sensibilització de la Taula de Salut Mental impulsada per l’Ajuntament.

 

A la plaça de la Vila s’hi ha instal·lat una parada informativa de les entitats que treballen en Salut Mental al municipi: el projecte Accés del Consorci del barri de la Mina, el Servei de Rehabilitació Comunitària del Centre Bètula i el Centre Fòrum del sistema públic de salut. L’alcaldessa, Filo Cañete, ha obert l’acte reivindicant la necessitat de sensibilitzar el conjunt de la societat sobre els trastorns mentals, la lluita contra l’estigmatització de les persones que els pateixen i el reconeixement a la xarxa de serveis que les atenen. Alhora que s’ha referit a la situació actual en que com a conseqüència dels efectes de la pandèmia per la COVID la problemàtica s’ha agreujat i la necessitat d’intervenció ha crescut de manera significativa.

A mig matí una coral formada per membres del Centre Bètula han cantat una versió amb lletra pròpia d’un mix de cançons amb molta grapa, que visualitzava la realitat de la Salut Mental, denunciava l’estigmatització i reivindicava una vida plena i normalitzada per a les persones que conviuen amb trastorns mentals. A continuació, de manera espontània, s’hi ha afegit un músic marroquí, vinculat al Centre Bètula, que ha interpretat un parell de cançons del seu país a l’hora que tocava el loutar, un instrument de corda berber de la família del llaüt, originari del Marroc.

 

 

 

Reivindicar dignitat i qualitat de vida

L’ansietat, la depressió, l’esquizofrènia, la psicosi, el trastorn bipolar o el del límit de la personalitat, són trastorns presents en els nostres entorns. Cal visualitza la seva existència per poder afrontar-los de la millor manera, sense assenyalar ni crear major dificultats a la persona que els pateix. Tant com a societat, com a individus. Tothom n’és responsable. Només des de finals de l’any 2018 les persones incapacitades legalment van recuperar el seu dret a vot. Una reivindicació llargament sostinguda. Fins aquell moment, quan la família d’una persona amb trastorns de salut mental passava a tenir-ne la tutela, aquesta perdia automàticament el dret a vot per defecte. Unes 100.000 persones d’aquest col·lectiu van poder votar per primer cop a les eleccions municipals del 26 de maig de 2019.

El ventall de problemàtiques a superar per millorar la qualitat de vida d’aquestes persones afecta molts àmbits de la seva vida: laboral, formatiu, social, recreatiu, emocional, sanitari. En aquests gairebé dos anys de pandèmia el col·lectiu amb trastorns mentals, els joves i els infants han estat dels més mal parats.

Consorci del barri de la Mina