El 6 de novembre, Matilde Caballero, coordinadora d'Avança i Apropa't a la Feina, juntament amb Xavier Ferrer, tècnic del Servei de Prospecció i Dinamització del Teixit Empresarial i Comercial pel Territori de La Mina, van tenir l'oportunitat d'assistir a l'acte de cloenda del projecte SEPAL (Plataforma de Suport a l'Ocupació Mitjançant la Capacitació per Mentoria) al Parlament Europeu. 

 

Aquesta destacada oportunitat va ser possible gràcies al suport de la Fundació Pere Closa, que col·labora activament amb la Xarxa d'Inserció Sociolaboral del Consorci del barri de La Mina.

El projecte SEPAL té com a objectiu oferir suport a joves de 18 a 29 anys que es troben en situacions de NEET (joves que no estan estudiant, formant-se ni treballant). La iniciativa està enfocada a impulsar l'economia social i el desenvolupament sostenible amb l'objectiu de crear ocupació i millorar el benestar tant de la comunitat com de les persones implicades. Aquest projecte s'ha implementat amb èxit en cinc països europeus gràcies a la col·laboració d'entitats com l'Institut Bucovina a Romania, ZISPB a Lituània, KoiSPE Diadromes a Grècia, KOMES a Polònia i la Fundació Privada Pere Closa a Espanya, amb el suport financer d'Islàndia, Liechtenstein i Noruega a través del Fons de Subvencions per a l'Ocupació Juvenil de la EEA i Noruega.

L'acte de cloenda, celebrat al Parlament Europeu, va comptar amb la participació de ponents que van compartir experiències i resultats relacionades amb aquest projecte.

Les xifres d'aquest projecte: 2706 persones s'han registrat a la plataforma SEPAL i 870 han rebut suport per a la seva ocupació, d'aquestes, 475 són dones. A més, 259 persones han rebut suport per a la feina, 464 per a l'aprenentatge i 147 en capacitació.

El Sr. Sergi Alegre Calero, Director d'Assumptes Europeus de la Fundació Catalana de l'Esplai, van moderar les discussions i presentacions.

El Sr. Petru-Vasile Gafiuc, President de l'Associació Bucovina Institute, va oferir una breu introducció al projecte SEPAL, mentre que el Dragoș Pîslaru, Membre del Parlament Europeu i President de la Comissió d'Ocupació i Afers Socials, va abordar les prioritats de la Unió Europea per a la Joventut, així com els reptes i oportunitats que es plantegen en aquest àmbit.

Nora Mehsen, Oficial de Sector i Gestora de Programa, va proporcionar una visió general del Programa d'Ocupació Juvenil amb un enfocament en la cooperació transnacional, la igualtat, la justícia i el treball digne, mentre que Beatrice Biolcati Rinaldi, de la DG EMPL de la Comissió Europea, va destacar les iniciatives de la UE per promoure els aprenentatges per als joves.

 

  

 

La conferència també va incloure la perspectiva de Grethe Haugøy, experta en aprenentatge al llarg de la vida, ocupació i inclusió, que va discutir les estades de formació de qualitat a la UE. João Albuquerque, Membre del Parlament Europeu i membre de la Comissió d'Ocupació i Afers Socials, va explorar la transformació de les resolucions en accions efectives relacionades amb l'ocupació de NEETs.

Felicitas Kresimon, Secretària General de Social Firms Europe CEFEC, va compartir l'impacte i el compromís de l'organització envers l'ocupació de NEETs. Valentina-Alina Gafița (Adomnicăi), Cap de Comunicació de l'Associació Bucovina Institute, va exposar el paisatge de l'ocupació de NEETs a Romania i les oportunitats en les comunitats rurals.

Enerida Isuf, Coordinadora del Projecte de la Fundació Privada Pere Closa, va analitzar els reptes i desafiaments relacionats amb els NEETs romanís a Espanya.

 

  

L'acte va culminar amb la ponencia de Petru-Vasile Gafiuc, President de l'Associació Bucovina Institute, i les conclusions i clausura a càrrec de Gian Luca Bombarda, Director del Fons per a l'Ocupació Juvenil d'Itàlia.

Com a part final de l'acte, els participants van tenir l'oportunitat de realitzar una visita d'estudi al Centre d'Orientació Professional i Suport a la Formació a la Cité des Métiers. Aquest centre d'informació i assessorament permanent ofereix serveis multimèdia, assessorament individual i activitats col·lectives relacionades amb temes com triar una professió, trobar estudis o formació, conèixer el mercat laboral i les oportunitats, iniciar un negoci i viure experiències en altres regions o a l'estranger.

Els resultats i l'èxit del projecte SEPAL mostren el poder de la cooperació i el compromís en la lluita per millorar les perspectives ocupacionals de la joventut.

 

 

 

Des de la Xarxa d'Inserció Sociolaboral del Consorci del Barri de La Mina agraïm a la Fundació Pere Closa la seva col·laboració i que tingui presents serveis com Avança i Apropa't a la Feina a les seves accions per impulsar la igualtat d'oportunitats.

Consorci del barri de la Mina