Una delegació del CAP La Mina presenta, al 21è Congrés d’Actualització de Pediatria, els resultats d’un estudi realitzat amb la participació de les famílies del barri per identificar necessitats alimentàries en infants de 0 a 5 anys. Una de les conclusions és la dificultat d’accés a aliments saludables i d’entendre l’etiquetatge dels productes.

 

El congrés se celebra a Madrid des d’avui dijous fins dissabte, i l’experiència de l’estudi de la Mina es presentarà divendres a la tarda en el marc de la secció de comunicacions, Pediatria preventiva i promoció de la salut. L’equip del CAP La Mina que participa al congrés està format pel pediatre, Kartik Chandaria, la nutricionista, Pilar Ases, i la infermera, Elisabet Carrera, que juntament, amb la tècnica de salut pública, Isabel Plaza, també forma part de la Unitat d’avaluació, sistemes d’informació i qualitat assistencial de l’Institut Català de la Salut.

Influència de la publicitat i organització dels àpats

L’estudi es va fer al llarg dels anys 2023 i 2024 amb la participació de les mares del servei Fem Família del Consorci i del Matern-Infantil dels salesians. Es tracta d’un estudi qualitatiu per identificar les dificultats socials, culturals, econòmiques i d’accés als aliments saludables per part de les famílies en els primers anys de vida de l’infant. El treball de recerca recull les seves inquietuds amb l’alimentació diària, la influència de la publicitat, la importància de l’organització a l’hora dels àpats i la disponibilitat d’opcions saludables.

 

 

 

Per desenvolupar la investigació es va fer servir la tècnica Photovoice que utilitza les fotografies per identificar les problemàtiques i generar el debat entre les participants. Les mares van fotografiar els àpats que preparaven habitualment a casa per després al grup reflexionar sobre les seves propietats nutricionals.

Programa de sessions formatives

Arran de la detecció d’aquestes dificultats, en una segona fase de l’estudi, es va dissenyar un programa de sessions formatives per abordar els següents temes: els diferents tipus de sucre i com reduir-ne el consum, l’esmorzar i el berenar saludables, la lectura de les etiquetes dels aliments, les dietes i les malalties com la diabetis i la celiaquia, el sobrepès i l’obesitat, els primers auxilis en casos d’asfíxia i les al·lèrgies alimentàries. El programa va incloure també la realització d’un mapa d’establiments on comprar aliments de qualitat a bon preu i un taller de receptes casolanes.

 

 

 

A l’estudi hi van participar de manera voluntària catorze dones d’una mitjana de 37 anys, on la més jove en tenia 21 i la més gran 40. Eren famílies que tenien entre una i tres criatures de dos a catorze anys, amb una mitjana d'edat de 8,5 anys. On hi havia representada una part significativa de la diversitat sociocultural del barri de la Mina amb famílies gitanes, llatinoamericanes, paquistaneses i de l’Índia.

Cal tenir present que la prevenció de l’obesitat infantil a la Mina i amb ella el risc cardiovascular és prioritària, considerant que el barri té l’índex més alt de Catalunya. Deu punts per sobre de la mitjana del país, que en els nens de deu a catorze anys -el grup d’edat més afectat- és del 25,9% i en les nenes del 17,8%. Són infants de famílies d’un baix nivell socioeconòmic, on hi ha una dieta baixa en fruita i verdura, i una pràctica excessiva d’activitats sedentàries.

Consorci del barri de la Mina