La preservació del nostre planeta depèn del compromís personal
Amb motiu del dia internacional del medi ambient, que va ser el passat dia 5 de juny, Sant Adrià de Besòs es va plantejar l’organització d’una setmana dedicada a la sensibilització pel respecte i la cura del nostre planeta, amb una programació d’actes que va tenir lloc al llarg de la setmana següent. L’objectiu d’iniciatives com aquesta és fer arribar als “urbanites” (gent de ciutat) el missatge de que la preocupació per al medi ambient no és només cosa de quatre entusiastes de la natura, sinó que tothom pot fer alguna cosa per reduir l’impacte negatiu que els nostres residus i la nostra despesa energètica tenen sobre la Terra.
El Centre d’Orientació del Medi Ambient (COMA) del Consorci del barri de la Mina s’hi va sumar amb la instal•lació al carrer d’un punt d’informació, l’organització d’un cinema-fòrum i, dins la programació general del municipi, va participar en el ral•li de cotxes solars, atenent als participants a l’àrea de descans del parc del Besòs a qui se’ls va oferir un te preparat amb energia solar, i a la Mostra d’entitats relacionades amb el medi ambient i el civisme, que es va fer a la Plaça de la Vila, des d’on el COMA va donar a conèixer a la resta de Sant Adrià la tasca de sensibilització que es fa al barri de la Mina.
Sensibilització al barri
Al punt d’informació instal•lat al carrer del Mar, els veïns van preguntar sobre reciclatge, el xip pels animals de companyia i la campanya de recollida de la brossa orgànica, que ja es fa a la Mina Vella amb el cubell marró i els contenidors corresponents, però que encara no ha arribat a la Mina Nova. També es van informar de la nova deixalleria, oberta recentment al municipi, i dels descomptes que es poden obtenir del rebut de l’aigua si s’hi porten els mobles i trastos vells.
El mateix dia, unes vuitanta persones van assistir a la xerrada-col•loqui, moderat pel director de la Fundació Acció Natura, Francesc Giró, a partir del visionat de la pel•lícula documental de la BBC “Tierra: la historia de nuestro planeta”, que es va fer al gimnàs de l’escola Mediterrània. La pel•lícula va agradar força, perquè alhora que mostra els estralls de l’agressió al medi ambient i els problemes que representa per a la vida del planeta, és una pel•lícula que encara manté l’esperança si entre tots decidim a posar-hi remei. Entre el públic hi havia membres de les associacions de dones del barri, l’escola d’adults, el casal d’avis i el casal infantil. També hi va ser el regidor de medi Ambient de l’Ajuntament, Gregorio Camacho, que es va sumar a un interessant debat. Per la seva banda, la ludoteca Toc Toc va organitzar un taller especial per tractar de la defensa del medi amb els més petits, que van veure la pel•lícula “El viatge d’una gota d’aigua” i desprès van fer els seus dibuixos per dir-hi també la seva.