Amb l’objectiu de fer-se més coneguts i d’arribar al major nombre de persones possible els serveis sociolaborals del Consorci van protagonitzar un cicle de quatre programes radiofònics a Ràdio la Mina durant la setmana del 15 al 18 de setembre. Es va tractar de tres programes monogràfics, d’uns 30 minuts cada un, per presentar en detall els serveis Apropa’t a la feina, adreçat a joves de 18 a 30 anys amb poca formació acadèmica i experiència laboral; el Club de feina, orientat a la població en general que busca feina o que vol millorar la seva situació laboral, i Accés que és un servei prelaboral i formatiu per a la inserció sociolaboral de les persones amb trastorn mental. El cicle es va tancar amb un quart dia de programa en el que, a més de les representants dels serveis que s’havien presentat anteriorment, Irene Zafortesa (Apropa’t), Montse Villarrasa (Club de feina) i Cristina Ferreti (Accés), va assistir-hi també la responsable del Consorci per a la coordinació de la xarxa d’aquests serveis d’inserció sociolaboral, Rosa Rodríguez. Totes quatre van anar explicant amb detall la tasca d’aquesta xarxa que agrupa fins a nou serveis sociolaborals dedicats a afavorir la inserció laboral de la població de la Mina.
Hi ha serveis específics, perquè van orientats a grups concrets de població (joves, dones, persones amb problemes mentals o drogodepenents) com són Apropa’t, DMoto, Avillar Akoba, Itineraris d’inserció dones, Accés i Situa’t, i d’altres dirigits a la població en general com són el Club de feina, el SIOL (Servei d’informació i orientació laboral) i el programa de Prospecció d’empreses, que donen cobertura a la resta de serveis de la xarxa. Les intervencions de l’últim dia de programa van girar entorn a tot allò que cal tenir en compte i cultivar a l’hora de posar-se a buscar feina, com és una actitud personal positiva, la motivació o la constància, i tots aquells objectius que cal anar aconseguint per poder partir de posicions més avantatjoses quan es busca feina, com són la formació i l’experiència. Totes quatre van insistir molt en la inversió personal de futur que és la formació en totes les seves vessants. Especialment en èpoques de recessió econòmica i atur, com l’actual, i van subratllar la importància de recuperar la figura de l’aprenent, que al costat del professional pot aprendre un ofici i gràcies a aquesta formació pràctica anar qualificant per promocionar de categoria i, fins i tot, arribar a crear un negoci propi si es té prou capacitat emprenedora.
Acompanyament i eines per trobar feina
Els serveis de la xarxa laboral ofereixen eines i recursos, com són cursos formatius, pràctiques en empreses, borsa de treball, informació sobre diverses vies i mitjans per trobar feina, preparació per afrontar una entrevista de feina, ajut per a l’elaboració del currículum personal, i un acompanyament individualitzat per poder potenciar en cada persona les seves capacitats i competències aplicades al món laboral. Tots aquests serveis tenen contactes i adreces interessants a l’hora de buscar feina i recursos suficients per trobar la informació necessària per anar recorrent l’itinerari que cada persona necessita fins arribar a trobar feina.
La coordinadora de la xarxa va donar algunes dades recents sobre número d’usuaris dels serveis i incorporacions laborals. Durant els primers sis mesos d’aquest any la xarxa de serveis sociolaborals va atendre un total de 498 persones, de les quals 290 es van incorporar el primer trimestre i 208 entre els mesos d’abril i juny. El percentatge de persones que van trobar feina va ser d’un 15 per cent durant el primer trimestre i de fins a un 32 per cent durant el segon trimestre.
Podeu escoltar la gravació de la tertúlia de l'últim dia pulsant la tecla "Play" del menú de reproducció.