L’equip de responsables tècnics de la xarxa sociolaboral del Consorci va aprofitar l’última de les seves reunions trimestrals per visitar i conèixer in situ la feina que estan fent els nois de Dmoto amb la restauració del “Sevillano”, el tren dels anys '60 que el Museu de la Immigració de Sant Adrià de Besòs té com a peça emblemàtica del seu fons. La xarxa agrupa nou projectes de característiques diverses que treballen en la inserció sociolaboral de col•lectius específics de població del barri de la Mina.
Tal com els va explicar la directora del Museu, l’Imma Boj, el tren recuperat d’una via morta que hi havia als terrenys de Renfe a Can Tunis i que corria el perill de ser descatalogat com a peça històrica i en conseqüència desballestat, serà la targeta de presentació del museu i la peça més tangible del seu fons que fonamentalment són documents personals i testimonials dels immigrants que van arribar a Catalunya al llarg dels anys ’60 i ’70, com són cartes, fotografies, i documentació de trànsit i arrelament a la terra d’acollida.
La directora va valorar com a molt positiva i profitosa la feina del taller Dmoto en la restauració del vell tren de fusta i la convivència amb l’equip d’educadors i els nois que hi participen. Treballar comptant amb persones dels programes d’inserció sociolaboral és una opció de base presa pel Museu, d’aquí ve l’acord amb el Consorci per encarregar la col•laboració de Dmoto en la recuperació del tren. Quan aquest va arribar al Museu, el mes de gener d’aquest any, es trobava en bastant mal estat, ja que portava força temps a la intempèrie i havia estat víctima del vandalisme. El tren s’ha ubicat a l’entrada del Museu on s’hi ha construït un fossar que s’ha fet amb vies i travesses de l’època.
Dmoto, com va explicar el seu responsable, Jordi López, utilitza el treball de restauració, que inclou feines de fusteria, pintura i electricitat, per “ensenyar a treballar” i “formar en habilitats personals” joves que han perdut el tren de l’escolarització i que arriben als 16 anys sense cap mena formació acadèmica, laboral i, generalment, amb manca d’habilitats socials i de treball. Es tracta de rehabilitar aquest tren de vagó únic amb 12 compartiments, que desprès serà la base d’un projecte de museització. En el seu interior es recrearan escenes del que va ser el trànsit de persones per la immigració, ambientades dins dels compartiments del tren i acompanyades de projeccions de documents d’imatge i so.
Complementàriament, el treball de recuperació del tren ha suposat per als nois de Dmoto entrar en contacte amb el món dels ferrocarrils. Així, han conegut l’Associació d’amics del ferrocarril que els han ajudat a documentar la història del “Sevillano” i han anat al Museu de Vilanova i la Geltrú, on a més de visitar el museu han pogut conèixer de a prop la feina que fa l’equip del museu que treballa en la restauració de trens.