El Consorci de la Mina ha respost afirmativament a la invitació de l’Institut Oxford per al Desenvolupament Sostenible per contribuir a un estudi sobre la sostenibilitat social en el cas d’actuacions de renovació urbana. L’estudi està impulsat per la Universitat Oxford Brookes i vol comptar amb l’experiència del Pla de Transformació de la Mina que es considera un referent i un exemple de bones pràctiques en regeneració urbana.
.
El projecte d’investigació europeu durarà tres anys, està emmarcat dins el programa europeu Jessica que promou inversions sostenibles, creixement i treball a les àrees urbanes i compta amb el finançament del Banc Europeu d’Inversions.
Juntament amb altres ciutats europees es tracta d’aprofundir en diverses estratègies i plantejaments a l’hora de posar en marxa la regeneració dels nuclis urbans marginals i degradats que encara queden en alguns nuclis urbans a Europa. En el cas de la Mina hi ha un especial interès per conèixer l’estratègia que s’ha seguit d’implicar els sectors públic i privat, i les organitzacions no governamentals en el procés de recuperació urbanística i social del barri. Part de la investigació que promou la institució britànica abordarà l’impacte social de la transformació definint els indicadors que permeten “medir” resultats socials i la satisfacció de les persones afectades; els nous instruments de finançament a través de fons de desenvolupament urbà i la importància de barrejar les promocions d’habitatge públic i privat, nou comerç i població amb poders adquisitius diferents.
La primera trobada de treball se celebra els dies 19 i 20 de febrer a la seu de l’institut britànic i, a més de Sant Adrià de Besòs, hi participen les ciutats de: Torí (Itàlia), Cardiff (Regne Unit), Rotterdam (Països Baixos) i Leipzig (Alemanya). Els tallers de debat tractaran sobre la regeneració urbana en l’àmbit local i nacional, i la regeneració urbana integrada. S’analitzaran exemples de bones pràctiques aplicades a la sostenibilitat social i temes sobre fiançament dels processos de regeneració urbana. Anteriorment, el mes d’abril de l’any passat, Andrea Colantonio, membre de l’equip investigador de la Universitat, va venir a la Mina per fer el seu treball de camp, previ al treball de recerca que ara s’inicia. En aquella ocasió es va reunir amb tècnics del Consorci i les associacions de dones del barri, a més de mantenir contactes amb la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Sant Adrià i la Universitat.
Intercanvi d’experiències
El Consorci de la Mina ja ha participar entre els anys 2004 i 2007, en la Xarxa Europea Regenera per estudiar actuacions integrals en nuclis urbans afectats per problemes com la inseguretat, la manca d’accessibilitat, la degradació de les relacions veïnals i les dificultats econòmiques dels seus residents. D’aquell intercanvi d’experiències entre una dotzena de ciutats europees se’n van recollir conclusions prou interessants i contrastades per poder aplicar en altres actuacions de recuperació de barris i ciutats europees que volen afrontar amb garanties la seva dignificació i plena integració.