La celebració de la diada mundial contra la violència cap a les dones va introduir aquest any un fòrum de preguntes i respostes, Speaker’s corner, per abordar directament la delicada qüestió de la violència contra les dones. Sota diverses denominacions (violència sexista, de gènere, masclista, domèstica ...) i diferents modalitat de violència (física i psicològica) s’identifica el patiment de totes les dones que sofreixen abús de poder per part dels homes d’una societat i un món que sovint encara veu les dones com un mer objecte al servei de l’home.
.
Aquest fòrum es va organitzar coincidint amb la data del 25 de novembre, Dia internacional de la No violència contra les dones, davant el nou Espai Cultural La Mina, amb la col•laboració del Centre d’Informació i Orientació de la Dona (CIOD) de Sant Adrià de Besòs i l’Àrea d’atenció a la Dona dels Mossos d’Esquadra. Una psicòloga del CIOD i una agent de la policia catalana van posar llum a molts dels dubtes i recels que hi ha pel que fa a la denuncia dels fets o a les primeres mesures que cal prendre quan la violència apareix dins la parella.
D’una banda va quedar clar que qualsevol persona que detecti actes de violència domèstica, ja sigui de la família o de l’entorn proper a les víctimes pot alertar la policia sense haver de ser identificada; i per altra, que ha quedat eliminat del Codi Penal el supòsit d’abandonament de la llar, que quan hi era frenava moltes dones a posar distància amb l’agressor per la por a perdre els fills. I, van explicar que la dona sense recursos econòmics que necessita marxar de casa té a la seva disposició les cases d’acollida, on pot instal•lar-s’hi amb els fills mentre l’administració i els seus serveis l’ajuden a resoldre el conflicte familiar.
Saber identificar els inicis del drama
Les dues professionals que atenen casos de dones maltractades van enumerar distintes actuacions i maneres de fer, que potser, no en tots els casos, la víctima sap identificar com a violència. Bé per la seva subtilesa, que es pot entendre com una “mania” del company –control sobre la manera de vestir, els amics o missatges sms- o per una educació masclista de la qual la dona ha assumit com a comportaments “normals” actes d’abús. I, també, van alertar sobre aquesta mena de violència entre els joves, que contràriament al que es podria esperar de vegades estableixen relacions de domini i control.
El públic assistent va poder tenir un primer contacte amb una manera professional i, a l’hora, humana de treballar per trobar solucions als casos de violència de gènere. Tal com va voler evidenciar l’agent de la policia, al subratllar que a l’Àrea d’atenció a la dona dels Mossos d’Esquadra totes les agents són dones i no fan servir l’uniforme del cos per tal de suavitzar les formes davant situacions en que la por i el recel hi estan molt presents.
El mateix dia, en un to festiu on no hi va faltar la música i l’enregistrament sorpresa d’un vídeoclip amb els grups de dones del barri, les diverses entitats i associacions de la Mina van posar les seves paradetes en aquesta mateixa porxada de l’Espai Cultural per mostrar diverses accions de sensibilització dutes a terme al llarg de tot el mes de novembre. Tals com un recull de proclames i denúncies, fotografies que retraten el drama de la violència dins la llar, i tota mena d’objectes (punts de llibre, enganxines, llaços liles...) al•lusius a l’esperit reivindicatiu de la diada.
Anteriorment, al llarg del mes, els grups de dones de la Mina van fer una visita totes juntes a l’Exposició “Violència: Tolerància Zero” que ha estat instal•lada tot el mes de novembre a la plaça de la vila. I, com a novetat, respecte a commemoracions passades, es va organitzar un cinema-fòrum, aprofitant les possibilitats de la sala d’actes del nou l’Espai Cultural.
Les entitats agrupades en la xarxa Dones de barri, barri de dones, els tres grups de dones del barri de la Mina (Alfa Costura, Adrianes i Iris), els Serveis Socials, l’Associació de veïns, la Plataforma d’entitats i Veïns i el Consorci, van proposar debatre problemes relacionats amb la condició de ser dona, desprès de veure la pel•lícula Chocolat del director suec Lasse Hallström amb l’actriu Juliet Vinoche i l’actor Johnny Depp.
La sala d’actes es va omplir amb una vuitantena de persones, la immensa majoria dones, i es va engegar un interessant debat que va tractar del rebuig i l’atac que poden rebre aquells que se surten de la norma, com els passa als protagonistes, les relacions de dependència que es creen en les parelles, la por al què diran, o la violència masclista que pateix un dels personatges secundaris.