Situa't, servei prelaboral del Consorci del barri de la Mina especialitzat en persones amb problemes d’addiccions, ha fet la seva sortida mensual corresponent al mes de setembre anant a navegar amb l’històric veler Pailebot Santa Eulàlia. Gràcies a la col•laboració del Museu Marítim de Barcelona els participants del Situa't, van poder gaudir d’un matí de navegació amb aquesta embarcació centenària declarada bé cultural d'interès nacional, que el passat mes de juny va ser guardonada per ser un dels darrers velers mercants de principis del segle XX (1918) que es conserven en l’actualitat.
.L’equip professional del Situa’t segueix, d’aquesta manera, amb el programa socioeducatiu que contempla una sortida mensual de caràcter lúdico-cultural, que, tal com es va constatant, contribueix a la formació i la inserció social d’aquestes persones. Un dels objectius de la visita al Moll de la Fusta va ser apropar-los a la cultura de la mar i posar-los en contacte directe amb un testimoni viu de la cultura i la història marítima de casa nostra. Durant la travessia van conèixer la història del vaixell mercant, des de l’any 1918 en que va ser construït a Alacant fins el 1997 en que va ser adquirit pel Museu Marítim. Entre mig hi va haver diversos canvis de propietat i els seus diaris de bord detallant les rutes per la Mediterrània o travessant l’Atlàntic fins a Cuba. El seu decomís per contraban, quan als anys trenta va ser destinat a fer estraperlo entre Barcelona i les Balears. O, més tard, a ser vaixell auxiliar per a treballs submarins i de salvament. Finalment, un cop adquirit pel Museu en subhasta, se'n va fer la restauració fidel a l’original incorporant elements de seguretat d’acord amb les exigències actuals, que l’han convertit en el buc insígnia del museu i el seu millor ambaixador. El Santa Eulàlia continua navegant pel Mediterrani i l’Atlàntic, i ofereix a les escoles, famílies i públic en general l’oportunitat de conviure amb un trosset de la nostra història.
Habilitats d’autonomia personal
Per altra banda, amb totes aquestes sortides es treballen els bons hàbits i les competències d’autonomia personal que més endavant els poden ajudar a integrar-se en el món laboral i social. Tals com l'assistència, la puntualitat, la responsabilitat de decidir quin transport públic és el més convenient d'agafar per arribar a la zona de destinació, decidir quin és el millor trajecte per poder arribar al lloc acordat. I, sobretot, el que es vol aconseguir amb aquestes sortides lúdiques és millorar les relacions interpersonals entre els participants del projecte, així com consolidar i mantenir la cohesió del grup.
Al llarg de tot l'any es programen diferents activitats. Algunes més lúdiques com aquesta del Santa Eulàlia o el partit d’handbol entre el Barcelona Borges i el Chambery Savoi, i la del Zoo de Barcelona. D’altres sortides tenen un caire més socioeducatiu com les que es van fer a l’exposició “Planeta Vida” del Museu Blau, al refugi antiaeri de Sant Adrià de Besòs o al Museu d'història de la immigració de Catalunya. Per al mes d’octubre s’està organitzant una visita de tipus socioeducatiu per visitar el CosmoCaixa.