Barcelona KEY (Knowledge Economy Yard) és un projecte liderat per la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs. L’objectiu de Barcelona KEY és fomentar l’arribada a Catalunya de projectes d’inversió d’alt valor afegit, de recerca, empresarial i de nova activitat acadèmica de primer nivell internacional per reforçar el rol de Barcelona i de Catalunya com a node econòmic i de coneixement. Així ho han destacat aquest matí el conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell; l’alcalde de Sant Adrià de Besòs, Jesús M. Canga; i el tinent d’alcalde d’Hàbitat Urbà de l’Ajuntament de Barcelona i president del Consorci del Besòs, Antoni Vives; durant la presentació de la iniciativa.
.
El projecte generarà un elevat retorn en forma de nova activitat econòmica d’alt valor afegit. El Barcelona Knowledge Economy Yard té com a finalitat atraure institucions públiques i/o privades en l’àmbit del coneixement de reconegut prestigi internacional i amb activitat sòlida i rellevant en l’àmbit de l’empresa: activitat empresarial de valor afegit, institucions de recerca, o bé institucions d’educació superior. En aquest sentit, el conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell ha destacat que el projecte Barcelona KEY “és el principi d’un camí que és essencial” i ha subratllat que ”volem posar a pensar a tots el col•lectius de l’àmbit del coneixement en aquest projecte”. El conseller també ha remarcat que “estem posant les llavors del futur. Si no posem ara els vaixells a navegar no els tindrem preparats quan el moment arribi”.
Per a la creació de Barcelona KEY, les administracions han reservat un espai urbà de 34.500 metres quadrats de sòl (84.000 metres quadrats de sostre) a Sant Adrià de Besòs, al límit nord de Barcelona, al costat del mar. Aquest terreny està distribuït en dues zones: una de 16.000 metres quadrats de sòl públic (parcel•la Campus) i l’altra de 18.500 metres quadrats de sòl privat (parcel•la Port), ubicades a banda i banda de la Ronda Litoral. Una zona comunicada amb el centre urbà mitjançant la línia 4 del metro, dues estacions del Trambesòs, una estació de Rodalies i la Ronda Litoral.
L’alcalde de Sant Adrià de Besòs, Jesús M. Canga, ha recordat que el territori on es farà el Barcelona KEY va ser una zona marginal que “ara transformaren en un espai urbà de qualitat”. “Estem a la Mina i, per primera vegada, parlarem de la Mina en positiu”, ha afegit. Canga ha destacat que el projecte “era una utopia fa uns anys “ i ha agraït a la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i la Universitat Politècnica de Catalunya “el lideratge per tirar endavant un projecte que el més fàcil hauria estat haver-lo deixat aparcat”. Per la seva part, Antoni Vives tinent d’alcalde d’Hàbitat Urbà de l’Ajuntament de Barcelona i president del Consorci del Besòs, ha afirmat que “és un bon moment per prendre decisions com aquesta, que és una bona decisió”. En paraules de Vives, “quan tot s’ensorra hi ha algú que no: Barcelona i la seva àrea metropolitana”. També ha subratllat que “aquest espai al Besòs, que fa 50 anys era escenari d’un desastre, ara és el lloc on fem una revolució per convertir-lo en un focus de generació econòmica”.
Concurs internacional d’idees
Per desenvolupar el projecte Barcelona KEY; la Generalitat i els ajuntaments de Barcelona i Sant Adrià convoquen, en una primera fase, un Concurs Internacional d’Idees per tal que les institucions o grups d’institucions candidates presentin les propostes. Les bases del concurs es faran públiques el proper 5 de novembre a www.barcelonakey.cat. La selecció de les millors propostes, al maig del 2013, anirà a càrrec d’una Comissió d’Avaluació formada per representants de les tres administracions i per un panell d’experts que valoraran els projectes de dimensió internacional que integrin, entre d’altres, activitats de recerca, desenvolupament i transferència, empresarial i de tipus acadèmic. Es tindrà en compte el prestigi de la institució candidata; la qualitat, el valor i l’impacte de la proposta; i la viabilitat i sostenibilitat financera. També es valorarà el potencial de col•laboració amb el teixit empresarial i acadèmic existent, la qualitat i singularitat arquitectònica i urbana del projecte, i l’establiment de programes de treball –educatius i culturals, entre d’altres– amb l’entorn social.
El concurs es desenvoluparà en dues fases. Una primera fase que integra el Concurs d’Idees que es resoldrà el juliol del 2013 i una segona fase en que participaran els projectes seleccionats -durant la primera fase- i que està previst que es resolgui al maig de 2014. El projecte Barcelona KEY el dirigeix Miquel Barceló, Doctor Enginyer Industrial de llarga trajectòria professional i experiència internacional. Miquel Barceló fou director de l’Institut Català de Tecnologia, promotor i president de 22@ Barcelona i de la fundació Btec i, actualment, presideix la consultora Innopro i és expert de la UE DGRegio pel programa RIS3.
Consolidar el lideratge de Catalunya
La posada en marxa dels projectes seleccionats consolidaran el lideratge de Barcelona i Catalunya com el gran pol de coneixement del sud d’Europa. Actualment, ja existeixen indicadors que situen Catalunya com a motor del sud d’Europa com ara els ajuts a investigadors excel•lents del Consell Europeu de Recerca en què Catalunya és el tercer país de la Unió Europea en concessions per milió d’habitants. Catalunya disposa d’un sistema d’ensenyament superior públic i privat format per 12 universitats orientades a la recerca, un clúster d’escoles de negoci de prestigi internacional i una gran xarxa de recerca excel•lent. A més, Barcelona i Catalunya tenen una economia altament internacionalitzada i diversificada. El PIB de Catalunya representa un 18% del PIB espanyol i un 17% de les exportacions espanyoles. Destaca la presència de 3.300 multinacionals estrangeres. Així mateix, Barcelona és la tercera ciutat europea en nombre de projectes d’inversió estrangera i la sisena millor ciutat d’Europa per fer negocis.