DesdelaminaTV, la televisió comunitària per Internet del barri de la Mina, ha rebut el premi Civisme als Mitjans de Comunicació en la modalitat de web. El jurat de la 17a. edició del premi considera “aquest projecte de televisió a Internet un exemple de dinamització comunitària i en destaca la capacitat d’implicar veïnes i veïns del barri, tot fomentant el periodisme social”. El premi Civisme als Mitjans guardona produccions en suport digital que hagin sobresortit pel tractament de valors de civisme i hagin exercit un determinat impacte social. En aquesta edició, han concursat 33 treballs en les diferents modalitats de premsa escrita, ràdio, televisió i web. L’acte de lliurament dels premis va tenir lloc el dia, 22 d’octubre, a l’Auditori de Barcelona.

.

 

L’associació Grupo Unión, entitat que treballa al barri de la Mina des de fa més de 30 anys, amb infants, joves i adults, és l’impulsora de la televisió via Internet a la Mina i la guardonada amb aquest premi. La seva tasca, sempre orientada en l’àmbit de l’educació del temps de lleure i de l’educació formal, els ha plantejat el repte d’una constant adaptació a la ràpida realitat canviant. L’any 1999, va assumir la gestió d’un Punt Òmnia, a través del qual la Generalitat facilita l’accés universal a les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC), amb l’objectiu de promoure l’autonomia de les persones i la cohesió social, evitant l’analfabetisme digital. El següent pas va ser la posada en marxa, l’any 2003, del portal comunitari, desdelamina.net, des de la perspectiva de la dinamització comunitària. Es crea, doncs, un canal de promoció del barri, on les entitats que hi treballen i la gent que hi viu poden participar-hi directament. En aquests moments les TIC, Internet i el seu ús són un element clau en les nostres vides i és en aquest context que es gesta el projecte de la televisió via Internet, que s’integra dins aquest mateix portal.

 

Un suport digital a l’abast
“Constatem que el consum de continguts audiovisuals és alt –explica David Picó, responsable d’aquests projectes, per part del Grupo Unión- i que són de fàcil accés, atractius i ràpids, d’acord amb el ritme de la nostra societat, i que el barri de la Mina no és aliè a aquesta realitat. La seva població té una formació suficient per fer-ne ús amb comoditat. D’altra banda, -continua- ens trobem que tenim un material previ: les videocròniques, realitzades en format digital de poca durada, produïdes per nosaltres mateixos i gent del barri, que reflecteixen la quotidianitat de la Mina i recullen diversos esdeveniment de la seva expressió sociocultural”. Aquest és el punt de partida per a la creació de desdelaminaTV, un suport tècnic posat a disposició de la comunitat per ser una finestra oberta al món. “Nosaltres no creem els continguts, aquest no és el nostre objectiu, nosaltres creem el suport tècnic i facilitem les eines, formant les persones en el domini de les noves tecnologies, perquè la gent del barri es faci seva la televisió digital i en faci ús”.

Així, es posa en marxa, la televisió digital made in La Mina. Ara per ara, s’hi mostren tres tipus de materials audiovisuals: les videocròniques, unes videoentrevistes, “que sí que hem fet nosaltres, perquè –segons David Picó- ens venia de gust i perquè estan en la línia del recull de memòria històrica del barri, que també volem fomentar”, i diverses emissions en directe d’actes que s’han celebrat al barri, i que un cop emeses han passat a formar part dels continguts de desdelaminaTV. Preguntat sobre quina és l’acollida que rep el projecte, David Picó diu que, “el feedback és bo, d’una banda tenim entitats i particulars del barri que aporten materials propis, que, a més de donar-los a conèixer des dels seus propis mitjans (webs, blogs, Facebook, Twiter...), volen que formin part de la tele comunitària digital, i per altra banda, constatem que realment és una finestra oberta al món, ja que, per exemple, Tele.Cat, el canal de comunicació lliure, autogestionat i comunitàri creat l'any 2003 per l'Assemblea per la Comunicació social, ha volgut emetre les viedoentrevistes i, gràcies als seus mitjans tècnics, aquestes s’han emès per televisió TDT i s’ha ampliat el seu àmbit de difusió”.

 

Compartir i lliure accés
Pel que fa a la publicació i difusió de continguts, desdelaminaTV forma part de l’organització sense ànim de lucre Creative Commons, que permet emetre i gravar sense restriccions, emparats sota la figura legal de la Creative Commons license (CC), una llicència lliure. L’organització es basa en el principi de compartir tot el que s’emet amb la resta d’associats, i, fins i tot, poder prendre aquests materials com a base per a la creació de nous continguts. En contraposició al copyright, no hi ha un objectiu de comercialització, sinó facilitar l’accés lliure i universal a la recerca, l’educació i la cultura a través d’Internet. Cal fer pública la identitat de l’autor i respectar la reciprocitat en l’ús per part de tercers del que es publica a la xarxa.

En el cas dels continguts de la televisió digital de la Mina, l’únic filtre que hi ha és el territori, és a dir, que tracti qüestions relacionades amb el barri, i, evidentment, els principis bàsics de respecte i civisme. Alhora, que es potencien els treballs de periodisme social en positiu. “Això no vol dir -explica David Picó- que no hi pugui haver crítica i denuncia en els documents que es preparen, però, sí que procurem que hi hagi una reflexió sobre què és el que educa i què no educa. Cal tenir en compte que tot allò que es penja a les xarxes socials perdura per sempre més, i que les coses canvien amb el temps. Per tant, mirem d’evitar la critica per la critica, i busquem mostrar el conjunt de la foto”.

 

El finançament social
DesdelaminaTV es va posar en funcionament el mes de setembre de 2011, i, paral•lelament, ha generat, d’una banda, els tallers de producció per fomentar que la gent del barri creï continguts propis d’interès general que alimentin la televisió digital i, de l’altra, els projectes d’aprenentatge i servei lligats a l’educació i el civisme. En aquest segon cas, als nois i noies se’ls ensenya a utilitzar el material tècnic de la televisió digital per gravar, editar i publicar, perquè puguin elaborar documents sobre memòria històrica i familiar, que formaran part d’un projecte major sobre recuperació històrica que s’està fent a la Mina. De cara a un futur immediat, es busquen nous camins d’adaptació a la realitat canviant i l’evolució com a mitjà de comunicació. S’estudien formules com la del finançament col•lectiu, conegut pel terme anglès crowdfunding, que, tal com explica Enric Senabre del projecte Goteo, plataforma per al finançament col•lectiu i social, “és una forma de cooperació entre moltes persones, afavorida per Internet, per reunir diners i altres recursos amb què donar suport al desenvolupament d’una iniciativa concreta”. Aquesta nova fórmula es veu com, “una oportunitat perquè persones i organitzacions puguin dur a terme amb èxit projectes socialment rendibles, sostenibles i perdurables en el temps, (...) i que pot ser alternativa o complementària al finançament derivat de l’administració i/o l’empresa privada”. Fins ara s’ha finançat a través de desdelamina.net amb la subvenció de la Generalitat i convenis amb caixes d’estalvis. El finançament col•lectiu suposa que projectes que, com la televisió digital del barri, retornen a la comunitat i al procomú, poden ser sustentats per la pròpia comunitat.

Consorci del barri de la Mina