Activitats de tota mena s’han celebrat aquests dies a l’entorn del dia internacional de les dones. Commemoració que en l’origen s’assenyalava com el dia de la dona treballadora, la qual cosa no deixava de ser una redundància, ja que la condició de dona sembla portar implícita la de treballadora, en molts casos fent front a una doble jornada laboral, l’”oficial” i la domèstica no retribuïda. I, les reivindicacions originals ...

 

.

es mantenen plenament necessàries, especialment, ara en el context de crisi estructural i generalitzada que afecta directament a moltes persones. Les dones mantenen la guàrdia per no recular en drets i llibertats. Cal continuar treballant per la participació activa de les dones en la vida pública i en la presa de decisions. 8 de Març Tot l’any! Deien alguns manifestos, perquè la lluita pels drets i la igualtat és diària.

A Sant Adrià s’han celebrat 30 anys de polítiques d’igualtat. L’any 1983, des de l’Ajuntament es va crear el CIOD (Centre d’Informació i Orientació de la Dona), que ofereix serveis específics permanents i una programació quadrimestral d’activitats de dinamització dirigides a promoure la participació de les dones i a millorar la seva qualitat de vida, i aconseguir els objectius establerts en el programa municipal per a la igualtat d’oportunitats entre dones i homes de la ciutat. Els serveis específics donen acollida i suport a dones víctimes de la violència de gènere, disposen de les assessories psicològica i jurídica, tenen un fons documental especialitzat en temes de gènere, un servei per a la diversitat sexual, i donen suport a serveis i entitats en temes de gènere. Al mateix temps s’organitzen cursos, tallers, xerrades i exposicions, i al llarg de l’any es commemoren el dia internacional de les dones (8 de març), el dia d’acció per la salut de les dones (28 de maig), el dia internacional de lesbianes, gais, bisexuals i transsexuals (28 de juny), i el dia internacional contra la violència vers les dones (25 de novembre).

 

 

Reivindicació, reflexió i participació

Els tres grups de dones del barri de la Mina, Dones Adrianes, Alfa Costura i Dones Iris, i l’Associació de comerciants, que compta amb el suport del servei de dinamització comercial del Consorci, van organitzar diversos actes commemoratius que han convidat a la reivindicació, la reflexió i la participació. Va obrir el programa d’actes el videofòrum amb la pel•lícula Las Chicas de la lencería (2006), presentat per Marta Selva, presidenta de l’Institut Català de les Dones. El Consell Municipal de les dones va sortir al carrer per mostrar els treballs de les diverses entitats de dones que hi ha a Sant Adrià, va presentar el fotomató per la igualtat de gènere i va fer lectura del manifest d’enguany. Com cada any les Dones Iris van jugar als Jocs de la meva infància que acompanyen d’un amistós berenar. L’Associació de Comerciants es va sumar a la commemoració amb l'organització de la xerrada Dones emprenedores, a càrrec de Rosa Rodríguez, responsable de la Xarxa de serveis d’Inserció sociolaboral del Consorci de la Mina; la desfilada Moda d’ahir i d’avui, de la dissenyadora local, Eva Plana; l’actuació del grup Aires de Kalima d’Amics del Besòs que van ballar la Dansa del ventre, i l’exposició Rostres de dones, d’en Miguel Bolsico, que encara es pot visitar a l’Espai Cultural Font de la Mina (c/ Ponent, 21).

       

El dia 12 de març, la Fundació per la família Catalunya-ONU 2014, les Dones Iris i les Dones Adrianes van organitzar conjuntament un cinefòrum per abordar els valors de la família en el context actual. Un acte impulsat per la Cecília Bosch, membre de la fundació i una de les primeres promotores del Pla de Transformació del barri de la Mina. En la taula rodona, prèvia a la projecció de la pel•lícula, diverses dones de la Mina, membres de les associacions Adrianes i Iris, van donar els seus testimonis de vida, molts d’ells impregnats de renúncies i esforços dedicats a pujar els seus fills i filles en un entorn difícil, i orgulloses d’haver-se’n sortit amb èxit. Van insistir en el valor que tenen el respecte, l’amor i el recolzament de la família en qualsevol situació, així com que la família és la primera pedra de l’educació dels fills i el llegat que passa d’uns als altres. Sense oblidar que les associacions de dones són també una altra mena de família on hi troben respecte i suport. La pel•lícula, Gifted Hands: The Ben Carson Story (2009), basada en un fet real, que es podria traduir com "Unes mans amb do: La història de Ben Carson", planteja la força de la confiança d’una mare en el seu fill, que de petit era un mediocre estudiant a l’escola, però que acabarà sent un dels millors neurocirurgians del món, gràcies al suport incondicional que rep de la seva mare. A l’acte van participar, la secretaria de Família del Departament de Benestar i Família de la Generalitat, Dolors Gordi, el president de la Plataforma, Daniel Arasa, Merche Alenza de l’entitat CinemaNet i Carme Ferran del Consorci de la Mina.

   

Consorci del barri de la Mina