La visita s’inscriu dins el programa d’activitats d’orientació al mercat laboral que aporta un contacte directe amb el mercat laboral als usuaris dels serveis d’inserció sociolaboral del Consorci, en aquest cas en concret, d’Accés, que treballa amb persones amb malaltia mental, i Situa’t que atén casos relacionats amb drogodependències. Gràcies a aquesta oportunitat coneixen de prop el món del treball, les seves dinàmiques, necessitats i dificultats actuals; alhora que els ajuda a prendre consciència del valor que té el procés formatiu que estan seguint als serveis que integren Xarxa de serveis d’inserció sociolaboral del Consorci.
.En aquesta visita, realitzada a finals de maig, se'ls va explicar com funciona una cooperativa i el que comporta ser-ne soci, com és que un percentatge del sou mensual va directament a finançar l’activitat de la cooperativa i que en contrapartida el treballador té dret a prendre part en les decisions sobre el seu funcionament. Els visitants van veure com són les diferents tasques que realitzen els operaris de manipulats i la feina a la cadena de muntatge, a l’hora que se’ls va explicar els requisits i la formació que es necessita per poder treballar-hi. Es van abordar també qüestions sobre drets i deures dels treballadors recollits en la normativa laboral, i en el torn de precs i preguntes, ateses per la psicòloga del grup cooperatiu, es van plantejar dubtes de caire molt pràctic com què cal fer quan s’està malalt, visites al metge, o dels dies lliures que corresponen en cas de mort d’un familiar en funció del grau de parentesc.
Diversificació i proximitat
El Grup Cooperatiu TEB (Taller Escola Barcelona) és un Centre Especial de Treball, sense ànim de lucre que compta amb el reconeixement de la Generalitat, i que en aquests moments dóna feina a 450 persones amb discapacitat intel•lectual o malaltia mental. L’arrelament al territori i la proximitat en la gestió han estat els motors del desenvolupament del Grup i el seu objectiu, aportar solucions a través de la formació i la integració laboral de les persones amb discapacitats, a través de la inserció en el mercat de treball ordinari i la creació de llocs de treball al Centre Especial de Treball. L’activitat del Grup Cooperatiu TEB se centra en els serveis per a la indústria (embalatge, envasats, manipulats i muntatges mecànics), la fabricació de pintures per a ús escolar amb marca pròpia (TColors) i per a les principals marques, els serveis de proximitat (neteja d’oficines i comunitats de veïns, neteja de filtres, repartiment a domicili i recollida selectiva -oficina verda-), els treballs de jardineria i serveis mediambientals (entre altres jardins i espais forestals dels quals tenen cura hi ha el Parc del Putxet de la ciutat de Barcelona), i serveis al territori (manteniment del mobiliari urbà i de la senyalització vertical i horitzontal).
Les instal•lacions que es van visitar estan ubicades en una nau industrial del barri de Sant Andreu de Barcelona on s’hi fan feines d’enquadernació de fascicles col•leccionables de diverses editorials. El grup de visitants format per 22 persones, tenien tots el certificat de disminució, requisit indispensable per poder accedir a un lloc de treball protegit dins alguna de les distintes seccions d’aquesta cooperativa, creada l’any 1965 per una associació de famílies que van obrir un petit establiment amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de persones adultes amb disminució psíquica. Des de l’any 1974 està constituïda com a cooperativa, inicialment amb set socis, i actualment és un grup cooperatiu format per set cooperatives d’iniciativa social que li permeten diversificar la seva activitat productiva i aconsegueixen l’objectiu de mantenir la proximitat amb el soci.
Col•laboració entre treball ordinari i protegit
En el món del treball protegit es parla d’enclau laboral quan es genera un lloc de treball en el mercat laboral ordinari gràcies a un acord entre un Centre Especial de Treball (CET) que permet que un treballador en possessió d’un certificat de disminució pugui treballar en una ocupació regular, comptant amb l’aval, seguiment i possible retorn a un treball protegit en el cas de no adaptar-se. Cada CET disposa d’una Unitat de servei i suport formada per treballadors socials i psicòlegs que vetllen perquè es doni un bon encaix d’aquestes persones dins el món laboral regular. Per als serveis d’inserció laboral del Consorci i els seus usuaris, el CET representa també una eina més en el seu procés de formació i adquisició d’habilitats, perquè juga el paper d’empresa contractant en una possible oferta laboral, aportant l’escenografia i els mitjan més reals, en un simulacre d’entrevista de selecció, que els serveix per agafar confiança i millorar habilitats a l’hora de defensar la seva candidatura com a futurs treballadors. A arrel d’aquesta primera experiència amb el Grup cooperatiu TEB, que en un futur podria acollir com a treballadors persones ateses als serveis del Consorci, està sobre la taula la proposta de signar un conveni de col•laboració entre ambdues institucions.
Fotos: Grup Cooperatiu TEB / foto portada: Consorci