El Pla de transformació de la Mina planteja la seva intervenció entrellaçant la regeneració urbana al servei de la millora social amb la implementació d’una amplia bateria de programes socials dissenyats a mida per abordar cadascuna de les problemàtiques que presentava el barri a finals dels anys 90. Recordem que en aquell moment estava aïllat físicament i social, degradat urbanísticament i mediambiental, la seva població patia importants dèficits formatius amb nul•les o baixes qualificacions professionals, el moviment associatiu es trobava en baixa forma i els comportaments incívics i les activitats il•lícites estaven a l’ordre del dia.

.

 

Feu click per veure el quadre-resum dels projectes creats pel Consorci i posteriorment transferits o finalitzats.

Davant aquesta realitat la intervenció social del Pla de transformació es va establir en les següent línies d’actuació: formació i inserció sociolaboral de la població activa del barri lligada a la conciliació de la vida social i laboral de les famílies, desenvolupament econòmic local basat sobretot en el comerç de proximitat, foment de la participació i desenvolupament comunitari, millora de la convivència i el civisme, i suport social i educatiu al conjunt de la comunitat.

Cadascun dels programes que des del 2001 es van anar posant en marxa estava dirigit a resoldre problemàtiques de col•lectius concrets i ha tingut una evolució pròpia d’acord al seu objectiu específic. En alguns casos s’ha tractat de programes puntuals, engegats per aprofitar les sinergies del moment en favor dels objectius generals de millora, com per exemple, la celebració del Fòrum de les Cultures, l’any 2004. En aquell moment es va fer un esforç especial per formar i gestionar la contractació de persones de la Mina per treballar durant els quatre mesos que va durar l’esdeveniment. O, l’aplicació de clàusules socials a les empreses constructores durant els anys en que es van aixecar les grans obres al barri, gràcies a les quals aquestes empreses van haver d’incorporar a les seves plantilles treballadors aturats de la Xarxa de serveis d’inserció sociolaboral del Consorci. Així, la creació, per part del Consorci, de serveis específics destinats a millorar la situació social del barri ha seguit aquesta dinàmica d’aprofitar les oportunitats del moment aplicant criteris d’adaptabilitat i sostenibilitat en la seva implementació.

 

Serveis de l’àmbit laboral, l’educació i de l’atenció als col•lectius amb especials dificultats, s’han posat en marxa al llarg de deu anys d’acord als objectius del Pla de Transformació. En alguns casos, un cop consolidats, i al mateix temps vista la necessitat de mantenir-los de manera permanent, han estat transferits a l’administració corresponent que els ha assumit com a servei ordinari propi. Així, per exemple, després de crear i gestionar durant cinc anys el servei d’Acollida matinal de l’Escola Mediterrània, l’any 2010, el Consorci va cedir-lo al departament d’educació de l’Ajuntament de Sant Adrià que des d’aleshores el gestiona amb la resta de serveis del conjunt del municipi. En el cas dels tres centres oberts que es van posar en marxa, va ser la direcció general d’atenció a la infància, depenent de la conselleria de Benestar Social i Família de la Generalitat la que en va assumir la gestió a través d’entitats socials del propi barri. En canvi, quan s’ha considerat que un servei o programa puntual havia complert els seus objectius s’ha donat per conclòs.

Consolidació i sostenibilitat
Només l’any 2001, en una tessitura socioeconòmica totalment diferent a l’actual, es van posar en marxa 14 projectes de naturalesa tant diversa com la formació de monitors en el temps de lleure o el reforç a l’actuació de la Policia Local al barri, passant per programes de dotació d’ordinadors als instituts, la creació d’una escola taller per recuperar un equipament municipal, el suport a l’autoocupació, els programes d’atenció directe a infants i joves en risc d’exclusió, el foment de l’escolarització per evitar l’absentisme i el fracàs escolar, el treball amb la població reclusa de cara a la seva reinseció sociolaboral, la prevenció i la reducció de danys del col•lectiu de drogodepenents i la gestió de població per preparar el reallotjament de les famílies afectades per la transformació urbanística. Juntament, amb els molts i diversos programes que s’han creat per fomentar la formació i la inserció sociolaboral, que han estat una constant al llarg del desenvolupament del Pla de Transformació com tots els que conformen actualment la Xarxa de serveis d’inserció sociolaboral del Consorci. L’any 2002 se’n van crear sis, entre el quals un de formació en el domini de les noves tecnologies de la informació i la comunicació dirigit també al personal tècnic que treballava en els diversos serveis del barri i un dels primers programes orientats a la formació en la recollida selectiva, des de la vessant domèstica per tal de millorar l’educació medioambiental de la població, com industrial per fomentar l’inserció laboral a les plantes de reciclatge. Al llarg dels anys 2003, 2004 i 2005 es van crear nou projectes més, alguns dels quals posaven especial èmfasi en la capacitació laboral i el trànsit dels joves al món del treball, alguns d’ells ja finalitzats perquè es van posar en marxa per aprofitar oportunitats del moment, com el curs d’auxiliar de manteniment de ports esportius coincidint amb la creació del Port Fòrum a Sant Adrià de Besòs. D’altres van abordar la qüestió de l’èxit escolar amb accions d’acompanyament dels estudiants en el pas de primària a secundària. En aquesta època es creen també diversos serveis orientats a facilitar la conciliació de la vida familiar i laboral de les famílies (Acollida matinal, Ludoteca Toc-Toc i Creixem junts).


 

Molts d’aquests serveis i projectes han estat transferits a d’altres administracions, majorment l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs i la Generalitat, en funció del seu àmbit d’atenció i sota criteris de sostenibilitat, un cop, ja consolidats pel Consorci, es va considerar convenient mantenir-los en funcionament. D’altres han estat assumits per entitats i fundacions que treballen en el sector social o per empreses d’inserció. Actualment el Consorci concentra la major part dels seus esforços en mantenir actius els principals serveis destinats a la inserció sociolaboral de la població activa, el desenvolupament econòmic local, i els programes destinats a millorar de la convivència i el civisme.

Consorci del barri de la Mina