El projecte Situa't, servei del Consorci destinat a persones drogodependents, segueix potenciant dins el seu projecte formatiu en l’àmbit de la inserció sociolaboral, les sortides lúdico-culturals. Aquestes són una eina d’integració i desenvolupament d’habilitats socials i comunicatives per als seus usuaris. Ja que les persones acollides en aquest projecte viuen situacions d’aïllament i dificultats per gaudir de l’oferta sociocultural que tenen a l’abast.
.
Durant el primer semestre d’enguany s’han fet sortides dins del municipi de Sant Adrià de Besòs. La primera, el passat mes de març, al refugi antiaeri que hi ha sota la placeta Francesc Macià al centre de la vila, construït durant la Guerra Civil espanyola per protegir la població dels bombardejos de l’aviació franquista. El grup, format per nou usuaris i dos professionals del servei, va conèixer de primera mà, a través d’una visita guiada, els detalls d’aquest refugi rehabilitat i museïtzat que es va obrir al públic l’any 2006, l’únic que es pot visitar de tots els que es van construir a la ciutat. L’any 1937, l’ajuntament, veient els repetits bombardeigs que patia la població de Sant Adrià, va decidir construir diversos refugis antiaeris. A més del de la plaça Francesc Macià, hi ha el de la plaça de l’Església, l’escola i seu de refugiats del Polydor, el mercat municipal, i els dels carrers de Lleida, Barcelona i de les Corts.
El recorregut és del tot accessible per a persones amb discapacitats i disposa de maquetes volumètriques per poder ser percebudes a través del tacte, panells retroil•luminats per a persones amb baixa visió, i presenta un muntatge d’imatges i so on es reprodueixen les sensacions dels bombardejos. Un dels aspectes més interessants és la participació de persones sobrevivents dels atacs que aporten el seu testimoni vivencial ens els anomenats Tallers de reflexió que es fan al Casal de Cultura. És un espai d’interrelació entre aquells que van viure en primera persona el drama de la Guerra Civil i les noves generacions que a través d’ells poden reflexionar-hi. L’audiovisual “Els nens del Pla del Besòs” recull el testimoni de cinc nens de la guerra, imatges històriques de la Filmoteca de Catalunya, arxius i imatges en 3D sobre les bombes que van caure l’any 38.
Una història ben propera
La segona d’aquestes sortides es va fer també durant el mes de març al Museu d’història de la immigració de Catalunya. El grup del Situa’t va visitar el vagó de tren del Sevillano que hi ha al museu, i, gràcies a l’explicació del guia, va poder visualitzar un episodi clau per entendre la nostra història. Es tracta del trànsit migratori vist des de perspectives distintes i eixos temàtics que al llarg del recorregut els va ajudar a identificar-se amb els moviments humans i les seves repercussions en la formació de la societat actual.
El mes de maig es fa organitzar una visita a l'antic Camp de la Bota que a resultat molt interessant per entendre, conèixer i, en alguns casos, recordar com havia estat la vida en el barri de barraques, i el que va representar dins l’aparell repressor del franquisme el Parapet i el Castell de les Quatre Torres. El Camp de la Bota, localitzat entre Barcelona i Sant Adrià de Besòs on van ser executades moltes de les víctimes republicanes, entre 1939 i 1952, i el Fossar de la Pedra, on eren enterrades, han esdevingut espais de memòria reivindicats per entitats i associacions que, durant la democràcia, s’han esforçat per dignificar-los i mantenir el seu record. Durant Aquesta visita vam saber que sota el mandat del capità general Juan Zapatero (1855-1858) va aixecar-se als sorrals del Camp de la Bota el Castell de les Quatre Torres (un edifici militar de planta baixa i dos pisos, de caire fortificat i amb torres als seus quatre angles) que formava, juntament, amb el Parapet (que ja fou emprat per les tropes napoleòniques com a camp de tir l’any 1813) el que havia de ser una Escola Pràctica d’Artilleria.
I, el mes de juliol, a mena de primer tastet de les vacances d’estiu, la gent del Situa’t va gaudir d’un dia de navegació pel litoral barceloní amb l'històric velerPailebot Santa Eulàlia, gràcies a la col•laboració del Museu Marítim de Barcelona. Es tracta d’una sortida eminentment lúdica, que des de fa uns anys està inclosa en la programació del curs i que hem comprovat que té un resultat molt positiu, ja que contribueix enormement a que augmenti la comunicació entre les persones que venen al Situa’t i contribueix a fomentar la cohesió del grup.
L’objectiu en tots els casos es fomentar entre els participants l’escolta activa, aconseguir despertar el seu interès per temes i qüestions que els són properes, que coneguin millor la història de la seva ciutat i promoure espais de reflexió.
Fotos: Situa't