Els responsables tècnics i els usuaris de l’Aula•Taller Situa’t, un dels serveis que integren la Xarxa Laboral del Consorci, valoren molt positivament l’entrada en funcionament del carnet de pertinença que està en vigor des del passat mes d’octubre. En aquesta primera emissió se n’han fet vuit. Es tracta d’un document que expedeix el Consorci i que identifica les persones que diàriament, de dilluns a divendres, treballen en aquesta Aula•Taller de manipulats per continuar amb el seu procés d’inserció social i laboral, després d’haver superat problemes de drogodependència.

.

Els usuaris del Situa’t es mantenen abstinents. En alguns dels casos, segueixen tractaments de metadona dirigits pel CAS (Centre  d’Atenció i Seguiment de Drogodependents) i tots passen controls analítics setmanals per verificar la seva abstinència. Per tant, amb aquesta iniciativa el Consorci avala l’esforç que estan fent aquestes persones i vol fer més efectiva la coordinació amb els diversos serveis que actuen al barri, fent constar que formen part dels serveis de l’àmbit d’actuació social del Pla de Transformació que gestiona el Consorci. Els carnets inclouen les dades bàsiques d’identificació i una fotografia de la persona titular, tenen validesa al llarg de l’any natural i, un cop la persona es desvincula del Situa’t, el carnet queda anul•lat.

  

Es va presentar en primer lloc als membres de la Taula de Drogues, organisme a través del qual es coordinen les diverses actuacions que l’administració fa en aquest àmbit i del qual formen part: els veïns i veïnes del barri, representats per la Plataforma d’entitats i l’Associació de veïns; els responsables dels serveis sociosanitaris que treballen amb la població drogodepenent, que són el CAP, el CAS, el centre de dia “El Local" i el mateix Situa't; els cossos de seguretat, Policia local i Mossos d’Esquadra; i les administracions, Generalitat, Ajuntament de Sant Adrià i Consorci. Tots plegats van considerar la iniciativa del nou carnet una eina positiva que pot facilitar, especialment, la tasca dels cossos de seguretat, que d’aquesta manera poden saber amb garantia que les persones que el presenten estan vinculades al Situa’t i que, per tant, segueixen unes rutines determinades durant l’horari de funcionament del servei i, que són del barri o que hi venen diàriament per complir amb el seu programa de capacitació.

Un repte personal i social
L’objectiu del Situa’t és donar suport tècnic i emocional als seus usuaris per motivar-los a continuar el procés de desintoxicació i normalització de la seva vida en tots els àmbits (familiar, social i laboral). A través del Situa’t tenen accés als recursos de la Xarxa de serveis sociolaboral, que els permet iniciar un itinerari personalitzat cap a la incorporació laboral. Al taller de manipulats, hi van durant tres hores al matí, de dilluns a divendres, per preparar els kits del Programa d’intercanvi de xeringues del Departament de Sanitat de la Generalitat (òrgan tècnic de drogodependències). Aquest és l’espai on els usuaris del Situa’t reben l’atenció, la motivació, l’acompanyament i l’assessorament dels professionals, a través d’accions tutoritzades individuals i de grup.

  

El projecte s’estructura en tres eixos fonamentals:
L’Aula•Taller prelaboral, on, transversalment, es treballen hàbits fonamentals per a l’individu que viu en societat i necessaris per poder, en el futur, desenvolupar una feina. Es tracta de fomentar la responsabilitat davant les tasques, la disciplina i la puntualitat; així com, el respecte i el treball en equip amb els companys i companyes, amb l’objectiu final d’augmentar les capacitats personals i l'autonomia.

Els Itineraris individualitzats d’inserció laboral, amb acompanyament i suport dels responsables tècnics per poder fer la recerca de feina, i mòduls formatius de caràcter transversal per augmentar i millorar el perfil laboral dels participants (informàtica, autoestima, autoconeixement, etc).

I, les activitats socioeducatives, on s’organitzen, amb la participació dels usuaris, sortides culturals i lúdiques per fomentar la cohesió del grup, la mobilitat urbana, l’autonomia personal, i ampliar el seu coneixement més enllà del propi barri.

Consorci del barri de la Mina