La celebració de la primera Festa de l’Arbre al parc del Besòs deixa com a resultat tres nous arbres plantats amb la participació d’un grup d’assistents a aquesta activitat organitzada per l’Ajuntament de Sant Adrià, la col•laboració del Consorci i el suport de l’Àrea Metropolitana.

 

 

.

 

 

L’aspecte més lúdic de la festa va transcórrer al voltant d’un enorme inflable per a la canalla instal•lat davant La Capsa dels Jocs, que es va afegir a la festa pintant el dibuix d'un arbre, i la xocolatada popular, que va reunir una seixantena de persones, majorment públic familiar. D’altra banda, un grup d’unes vint-i-cinc persones, va participar de les activitats divulgatives relacionades amb els arbres i la seva relació amb els ocells del parc, que va dirigir el biòleg i ornitòleg, Xavier Larruy, que els va conduir per un itinerari naturista, els va parlar dels ocells que habiten aquestes àrees i van col•laborar en la plantació dels arbres. Es tracta de tres exemplars de l’arbre de l’amor (cercis siliquastrum) que ja tenen uns vuit anys, i per tant certa envergadura, que va fer necessària la participació dels treballadors del servei de manteniment de l’Àrea metropolitana que van fer els forats amb l’ajut de maquinària.

   

L’arbre de l’amor és originari de la zona nord del Mediterrani, des de França fins a l’Orient Pròxim i ha estat introduït a l’Europa central, l’Àfrica tropical i Nord-Amèrica. Rep aquest nom perquè les seves fulles tenen forma de cor i el seu moment més espectacular és quan floreix a principis de la primavera. Les flors són d’un color rosa intens i creixen per tot l’arbre abans que apareguin les fulles. Moltes d’elles neixen directament dels troncs més joves i els seus fruits de forma allargada que apareixen al principi de la tardor aguanten a l’arbre durant tot l’hivern. És un arbre de fulla caduca, pot fer una alçada d’entre 5 i 8 metres i tenir una amplada de fins a 4 metres. La zona on s’han plantat els tres arbres, un talús a la part oriental del parc, s’ha deixat vallada com a mesura de protecció mentre es compleix la fase d’arrelament.

   

La relació entre els arbres i els ocells
Un estudi del mateix Xavier Larruy, de l’any 2008, apuntava que el parc del Besòs era el parc de Sant Adrià on més espècies d’aus s’hi podien veure, fins a 69 de diferents. Tant les migratòries que hi estan de pas com les que s’hi instal•len per fer-hi niu en època de cria. Tot això, gràcies a les seves dimensions, ja que fa un total de 6,7 hectàrees, uns 15 km2 d’extensió, i a que té una part important d’aquesta coberta d’arbres. Els arbres serveixen com a zona d’alimentació, refugi i cria de les diferents espècies d’ocells. El litoral català és una via migratòria de vital importància pels ocells en el seu camí cap a les àrees d’hivernada o de cria. Així, sense exagerar, milions d’ocells de desenes d’espècies fan aquest viatge dos cops l’any, i depenen de zones adequades del litoral per descansar, alimentar-se o buscar aixopluc, quan les condicions climatològiques són adverses. D’altra banda, l’alt grau d’urbanització del litoral, especialment a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, provoca que desenes d’espècies de petits ocells s’aturin als parcs urbans arbrats que per a ells són una mena d’oasi enmig de la gran ciutat.

Per això, és important anar replantant aquests parcs. El del Besòs, a causa de l’eliminació d’arbustos que s’ha fet en els darrers anys ha perdut zona de cobertura i per tant és vital potenciar la seva recuperació.

   

Fotos: Ajuntament Sant Adrià de Besòs // Consorci

  Consorci del barri de la Mina