“Ja fa tres anys que fem aquesta tasca de recollir material de venopunció usat per drogodepenents, atendre casos de sobredosi, escoltar les queixes del veïnat per mirar de resoldre-les i orientar als consumidors de drogues com fer-ho de la manera més segura i responsable”, explica el Raül. 

 

 

 

.

 

I, com a novetat, aquest és primer cop que amb en Jordi, el seu company, educador de carrer com ell, han plantat una paradeta a la porxada de l’Espai Cultural Font de la Mina per atendre consultes i donar informació a la comunitat del barri, aprofitant el dia internacional contra la sida que s’ha celebrat, com des de fa 27 anys, el dia 1 de desembre.

“La sida no és cosa del passat, cal tenir-ho present”, aquest és el missatge que s’ha volgut fer arribar en aquesta edició. I, és que segons el Pla Nacional sobre la sida, a Catalunya l’any 2013 es van diagnosticar 738 nous casos d’aquesta greu malaltia -566 nous casos, segons el Centre d’estudis Epidemiològics del VIH/sida de Catalunya, el CEEISCAT-. Hom coincideix en que el nombre de contagis es manté estable des de fa una dècada, però, cal mantenir la guàrdia, normalitzant l’ús del preservatiu i la prova per detectar-lo el més aviat possible. La detecció precoç fa que, d’una banda, la persona infectada rebi tractament amb antivirals en la primera fase, i, per l’altra, la resta de la població també en surt beneficiada ja que d’aquesta manera, en reduir la quantitat de virus a la sang, es trenca la cadena de transmissió. Tot i així, segons aquestes mateixes fonts, la detecció precoç no es dóna en el 46% dels casos. Pel que fa a les vies de contagi el 80% són de transmissió sexual i un 4,4% està relacionat amb l’ús de drogues.

    

Prevenció i reducció de danys

Els educadors de carrer per drogodependències treballen en col•laboració amb el personal del Centre sociosanitari “El Local” que hi ha a la Mina, on els consumidors de drogues disposen de diversos serveis, com ara dutxes i roba neta per canviar-se, esmorzar i berenar, i l’atenció professional d’una assistenta social i una infermera que supervisa el moment de la venopunció perquè es faci de la manera més segura possible. Fora al carrer són el Raül i el Jordi els que aconsellen als toxicòmans adreçar-se a El Local, per seguretat d’ells mateixos i perquè així es garanteix la recollida del material usat. Però, per quan això no és possible, en les seves batudes pel barri porten una motxilla amb la naloxona que actua com a reactivador de la funció respiratòria i l’embut per donar oxigen, en el casos de sobredosi. Tots els dilluns i divendres surten acompanyats de dues de les persones usuàries de El Local que col•laboren en la recollida de possibles xeringues abandonades a l’espai públic. “Això ens permet –tal com expliquen els dos educadors- ampliar l’àrea de recollida i fer una neteja més a fons”. I, afegeixen que, “al mateix temps és un bon moment per abordar amb ells temes que són del seu interès o que els poden inquietar com la prevenció de contagis i el consum segur, alhora que aquesta activitat conjunta contribueix a fomentar la conscienciació de que no es pot deixar el material usat fora dels contenidors habilitats”.

    

A més de posar la parada informativa, on al llarg del dia es va anar acostant gent que recollida preservatius i fulletons d’orientació contrastada que ajuden a desmuntar falses idees sobre la reducció de danys relacionats amb les drogues, el Raül i el Jordi van estar convidats al programa Així va el barri de Ràdio La Mina per parlar de la sida i altres malalties relacionades amb el consum de drogues, de la seva prevenció, del programa de reducció de danys i dels riscs que van associats al món de les drogues.

Contacte

Educadors de carrer

Tel. 661 23 30 82

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Horari: de 10 a 18h.

 

El Local (Centre sociosanitari)

Tel. 93 462 00 09 / 678 68 93 03

Horari: de 11 a 19h.

Dissabtes i diumenges, d’11 a 15h.

Festius tancat