Està en marxa la XXXI Olimpíada, els Jocs Olímpics d’estiu 2016 inaugurats, divendres 5 d’agost, i que se celebren a la ciutat de Río de Janeiro (Brasil). Així, potser, als qui us agrada l’esport o els que seguiu la informació sobre aquests jocs, haureu sentit que, especialment, la premsa esportiva ha destacat la participació d’un únic representant espanyol en la disciplina de lluita lliure.

 

Es tracta de Taimuraz Friev Naskidaeva, un jove de 29 anys que quan en tenia 24 va deixar Ossètia del Nord, Rússia, per venir cap a Catalunya a buscar feina. Va instal·lar-se a Cornellà i des d’allà va arribar al Club de Lluita La Mina, considerat un del millors clubs de l’Estat en aquest esport, juntament amb el Club de Lluita Sant Adrià. D’aquests dos clubs n’han sortit 19 campions d’Espanya, com l’actual campió de Catalunya i Espanya, Òscar Parra, company d’entrenaments de Taimuraz, o el seu entrenador, Juan Carlos Ramos, onze cops campió nacional i fundador del Club de Lluita La Mina. L’Òscar descriu Friev com un noi tímid, “realment tímid” que va arribar de la mà d’un company armeni que li ha fet sempre de traductor. Els que el coneixen expliquen que es mostrava insegur fora del cercle del tatami, però, un cop dins es transformava des del primer moment en un atleta total, amb un estil fort i sec per a la lluita, que el fa únic i molt prometedor. Ramos recorda que “tot just veure’l vaig ser conscient del seu potencial i vaig fer una petició formal a nivell de club per gestionar la seva doble nacionalitat”. El Club i la Federació Catalana de Lluita, que fa 3 anys va traslladar la seva seu a la Zona Esportiva La Mina, van apostar fort pel jove rus i van sumar esforços per aconseguir-ho. L’any 2014 va participar en el seu primer mundial com a atleta espanyol, on va acabar cinquè.

 

       

 

Taimuraz que va arribar a Catalunya lesionat i competint a la categoria de 84 quilos, s’ha format a la Mina, amb l’ajuda de la federació i del seu entorn. Així, va decidir passar a competir a la categoria de 74 quilos, amb la que es presenta als Jocs de Río, i segons Ramos “aquest nano situarà la Mina al món”. Al Club de Lluita La Mina, que actualment entrena 70 esportistes, hi conviuen lluitadors que aspiren a fer carrera amb nois del barri als que se’ls ofereix una alternativa al carrer a través de la pràctica de l’esport com a eina formativa. I, un fora de sèrie com Taimuraz Friev és una molt bona influència per als lluitadors més joves, que aprenen la cultura de l’esforç, la disciplina i la superació. No només com a esportistes, sinó també a l’escola com estudiants, on, des del Club de lluita, se’ls demana que siguin constants en l’assistència i responsables amb els estudis.

 

   

 


El relleu de Maider Unda

La sala d’entrenaments del Club de Lluita La Mina porta el nom de Maider Unda en homenatge i reconeixement a la lluitadora basca que als Jocs Olímpics de Londres (2012) es va convertir en la primera esportista nacional que, de moment, ha aconseguit guanyar una medalla olímpica (bronze) per a la lluita. En aquesta nova edició dels jocs és Taimuraz qui pren el relleu, desprès de classificar-se al Torneig Preolímpic Mundial d’Estambul, on va ser l’únic dels cinc aspirants espanyols que ho va aconseguir. El seu dia és divendres, 19 d’agost, quan se celebrarà la competició de lliure masculina en les categories de 57 i 74 quilos, a les 3 de la tarda, i la final a partir de les 9 del vespre. La lluita té el seu origen en l’Antiga Grècia, on els esportistes només feien servir el braços i el troc del cos per atacar i derrivar als seus rivals. Amb els anys, aquest esport va evolucionar fins a convertir-se en la lluita grecoromana, que manté unes regles de joc molt similars a les dels temps de l’Antiga Grècia. D’aquesta lluita en va néixer una nova disciplina, la lluita lliure, on també es fan servir les cames per intentar derrivar o treure l’adversari del cercle. La lluita lliure va entrar a formar part de la família dels jocs olímpics en l’edició de 1904. Les dones, però, van haver d’esperar fins l’any 2004, als Jocs d’Atenes, per participar-hi per primer cop.

Tot el nostre suport, Taimuraz!

Consorci del barri de la Mina