En el marc de la Jornada “Dels reptes a les propostes:  Món local i tercer sector per l’ocupació de les persones en situació de vulnerabilitat”, s’ha presentat el projecte sociolaboral SITUA’T, com a experiència d’intervenció amb persones amb problemàtica afegida dins del col·lectiu amb risc d’exclusió.

 

 

 

La Jornada ha tingut com a tema d’anàlisi i debat la col·laboració públic-privada en l’abordatge de la inserció sociolaboral de les persones més vulnerables amb la presentació d’experiències on la complicitat de les entitats locals i les del tercer sector social són un exemple de bones pràctiques, amb cinc eixos:  impuls de l’empresa social, autoocupació, inserció sociolaboral a l’empresa ordinària de col·lectius en risc d’exclusió social, promoció de polítiques públiques i intervenció amb persones amb poques possibilitats d’accedir al mercat de treball. L’últim eix  “intervenció amb persones amb poques possibilitats d’accedir al mercat de treball” ha sigut el marc on s’ha presentat el projecte SITUA’T, ha comptat amb la participació de Rosa Rodríguez, en representació de l’Àrea Social del Consorci i Bruno Monse, tècnic d’orientació i inserció i coordinador del projecte.

Durant la ponència compartida, s’ha deixat constància que el Consorci del barri de la Mina, des de la seva creació, per al desenvolupament del Pla d’Acció Social, sempre ha confiat amb les entitats del tercer sector social per a dur a terme els projectes, com a entitats amb experiència i expertesa en cadascun dels projectes social que s’han dut i es duent a terme a la Mina.

 

    

 

Drogodependències i problemàtiques socials
Bruno Monse, coordinador del projecte SITUA’T, ha presentat el projecte fent una aproximació al perfil del participant al servei: persones drogodependents en procés de tractament i/o seguiment, amb diferents handicaps associats com poden ser mesures judicials pendents, problemes de desarrelament amb la família i l’entorn, manca d’habitatge o problemes de salut.
 
La metodologia de treball és una AULA TALLER prelaboral de manipulats que simula una situació real de treball per mitjà de la qual es treballa transversalment els hàbits socials i laborals, la cura per la salut i la higiene, la socialització en l’entorn laboral i familiar. El projecte incorpora sortides socioeducatives on s’aborda la mobilitat, la cohesió de grup, el coneixement d’entorns diferents als habituals i la cultura. Setmanalment s’assisteix al Punt Òmnia del barri per a practicar-se i tenir accés a internet i als programes bàsics per a la recerca de feina. És un procés llarg i pautat en el que els participants poden incorporar-se a un lloc de treball en períodes curts tutoritzats i tornar-se a incorporar a l’Aula Taller quan acaben. Es prioritza que paulatinament adquireixin confiança en si mateixos, amb formacions i insercions de curta durada, adaptats a les característiques i interessos dels participants, com a pas previ a la inserció en el mercat protegit i, quan és possible, al mercat ordinari, amb l’objectiu últim d’adquirir la màxima autonomia possible per a la seva inserció social, familiar i laboral.

 

    

 

SITUA’T és un projecte consolidat en el temps que ha tingut i té com a resultat un espai on les persones que estan en procés de deshabituació puguin estar abstinents amb recolzament i suport psicosocial.  Els reptes del projecte és ampliar la dotació econòmica per a comptar amb un horari més ampli i un espai més gran on poder acollir més participants al projecte.

S’ha finalitzat la presentació fent èmfasi en què la col·laboració entre el Consorci i les entitats socials ha estat un valor que ha permès seguir apostant pel desplegament d’actuacions socials al barri de la Mina i que tant les entitats com els professionals que estan al front dels projectes, com la Fundació IPSS i l’equip de professionals en el cas de SITUA’T, són molt competents i estan implicats i compromesos amb el que fan.

Consorci del barri de la Mina