Discriminació, estigma, sentir-se assenyalat són sensacions i situacions que sovint fan encara més difícil el dia a dia de les persones que per una raó o altra han de tenir especial cura de la seva salut mental. Hom ha de tenir present que al llarg de la vida qualsevol pot trobar-se que en un moment o altre necessiti d’un recurs i ajut per fer front a un problema de salut mental.
Dimecres, dia 10 d’octubre, commemorem cada any el Dia Mundial de la Salut Mental amb l’objectiu de contribuir a que com a societat siguem sensibles i empàtics amb la realitat de la salut mental. La Comissió de sensibilització de la Taula de Salut Mental de Sant Adrià de Besòs ens proposa aquest cop que ens parem un moment a pensar en quins records, situacions, emocions ens provoquen angoixa o malestar, fins el punt d’alterar la nostra salut mental. Ens conviden a que dimecres entre les deu i les dotze del migdia al Mercat Municipal trobem un moment per escriure en una llibreta experiències negatives que són capaces de desequilibrar-nos i d'arribar a trencat el nostre benestar emocional. Després arrencarem el full de paper i el llençarem a les escombraries per desempallegar-nos-en. És un acte simbòlic per fer-los fora, eliminar-los i treure’ls tota la força que poden tenir sobre nosaltres. Segons expliquen els organitzadors, es tracta de visualitzar que la salut mental forma part de la salut global de la persona. Un cop eliminats els pensaments negatius ens obsequiaran amb un sabonet d’essències naturals que han fet la gent del Servei Prelaboral Bètula, embolicat amb sis consells per tenir bona cura de la nostra salut mental. Una pastilla de sabó que ens aporta benestar sensorial i físic i, per tant, també emocional. Tot plegat vol evidenciar que la salut mental és una part essencial de la salut general de tota persona.
Taula de Salut Mental
El Consorci de la Mina és membre de la Taula de Salut Mental on hi està representat per l’Àrea Social i el projecte Accés de la seva Xarxa de Serveis Sociolaborals. També en són membres l’Ajuntament, els Centres d’Atenció Primària (CAP), els Centres de Salut Mental d’Adults (CSMA) i Infantil i Juvenil (CSMIJ), els Centres d’Atenció i Seguiment de Drogodependències (CAS), i el Centre de Dia i el Servei Prelaboral del Projecte Bètula. La Taula s’organitza en dues comissions. La de Sensibilització que treballa precisament en l’organització d’accions que apropin la realitat de la malaltia mental al conjunt de la població, de manera que s’entengui com un problema de salut que cal abordar com a tal perquè deixi de ser un tabú i estigmatitzat socialment. I la Comissió de valoració de casos no vinculats que treballa per detectar i acompanyar a persones que no s’han adreçat als serveis d’atenció a la salut mental, que tant pot ser per desconeixement com per recel. En aquesta darrera, el Consorci hi participa, a més a més, a través del servei sociolaboral Situa’t i del Projecte d’atenció social del bloc del carrer Venus.
Ens trobem al Nou Mercat Municipal que es troba a la plaça del Mercat de Sant Adrià durant el matí d’aquest dimecres, dia 10 d’octubre.