L’equip de formadors del servei Avança del Consorci ha impartit un taller teòric-pràctic per als alumnes de l’Escola d’Oportunitats municipal de Sant Adrià de Besòs. L’objectiu era aprendre a preparar el seu primer currículum vitae (CV) i entendre la importància d’aquesta eina.
Primer van tenir una sessió teòrica on es va explicar que és, com ha de ser i quin paper juga el CV en el procés de cerca activa de feina. Per després crear el seu primer CV en base a un guió pautat i l’orientació dels formadors. Aquesta segona part es va fer amb la col·laboració del Centre Cultural Gitano (CCG) que va cedir l’aula d’informàtica del Punt Òmnia per a la sessió.
En el cas dels joves que no han completar els estudis obligatoris de secundària, l’Escola d’Oportunitats té per objectiu el seu retorn al sistema educatiu per finalitzar-los, i en altres casos es tracta d’establir un itinerari personal de formació per millorar la seva capacitació de cara a la incorporació al món laboral. Se’ls ofereix formació en els àmbits de la mecànica, l’esport i el comerç, a través de tallers i cursos, mentre reben un acompanyament i seguiment personalitzat de la seva evolució en aquest procés. L’Escola d’Oportunitats va iniciar les seves activitats ara fa un any, com a prova pilot amb quinze joves fins el mes de juliol passat, i el mes de novembre va començar el primer curs regular. Està dirigida a joves d’entre 16 i 20 anys que s’hi poden incorporar en dos moments de l’any, els mesos de novembre i febrer, tot i que es preveuen altres vies d’incorporació al llarg de tot l’any per als que arribin fora de termini. S’estructura en mòduls de formació, estades de pràctiques remunerades, acompanyament en la cerca activa de feina i seguiment en els primers mesos de l’inici de la vida laboral dels joves.
Objectiu comú
El servei Avança del Consorci de la Mina i l’Escola de segones oportunitats de l’Ajuntament comparteixen l’objectiu de promoure que els joves que no han acabat l’educació obligatòria tornin al sistema educatiu per completar els estudis bàsics; que els que no estan ni estudiant ni treballant iniciïn un procés de capacitació -formatiu i d’habilitats socials i laborals- per incorporar-se al món laboral; i que els que -tot i estar a l’institut- tenen dificultats per seguir els estudis, tinguin una nova oportunitat adaptada a la seva situació. Que tots plegats siguin capaços de traçar el seu propi itinerari cap a noves perspectives. El Consorci va posar en marxa el servei Avança per a joves menors de divuit anys el mes de març del 2017, amb l’objectiu principal d’oferir a aquests joves les eines i la capacitació necessària per desenvolupar-se en els àmbits personal, social i laboral de manera autònoma i evitar els riscos d’exclusió.