El pressupost del Consorci per aquest 2019 té un increment del 60,7% en despesa social després d'anys de contenció a causa de la crisi i dos anys de pressuposts prorrogats. D'altra banda, baixa significativament la partida corresponent a urbanització d’espais públics, perquè la seva execució s’ha completat. La darrera han estat els entorns del nou CAP, on s’ha fet la plaça d’Àngels Rosell.

 

L'increment en despesa social es tradueix en 1,4 milions d’euros, 546 mil euros més respecte l’anterior pressupost, i representa el 24,21% del total del pressupost. Aquests van destinats a reforçar l’actuació dels projectes que intervenen en els àmbits de la formació i la inserció sociolaboral, els serveis socioeducatius per a famílies, infants i joves, el desenvolupament de l’economia local, la participació comunitària, la millora de la convivència i el civisme, l’espai públic i el suport a les entitats del barri. En el cas de les subvencions que el Consorci atorga a les entitats educatives, culturals, sanitàries i socials, per tal de donar resposta a la diversitat socioeconòmica, cultural i generacional de la població del barri, l’increment d’aquest any és de 24,2 mil euros que fan un total de 56 mil euros, sobre els 31,8 mil euros de l’anterior pressupost. Pel que fa als projectes del Pla d’Actuació Social del Pla de Transformació que desenvolupa el Consorci del barri de la Mina, es dota amb 77,6 mil euros el servei de Prospecció d’empreses integrat dins l’àmbit del Desenvolupament econòmic local, juntament, amb el programa de Dinamització comercial al qual s’hi destinen 20,5 mil euros. Prospecció d’empreses suposa un recurs essencial per als serveis de la Xarxa sociolaboral perquè aporta programes de pràctiques per via de les empreses amb les que s’estableixen convenis de col·laboració i ofertes laborals per a les persones que segueixen els itineraris d’inserció dels diversos serveis de la xarxa.

 

 

 

S’amplia l’atenció socioeducativa

En el cas de dos dels serveis socioeducatius, la Capsa dels Jocs i Espai Jove, i el de Formació comunitària de brigada de manteniment, també s’han aprovat increments importants per ampliar el temps d’activitat. La Capsa torna a obrir tota la setmana de dilluns a diumenge, Espai Jove incorpora els divendres a la seva programació i a la Brigada es passa de mig dia de servei a tot el dia. L’ampliació de despesa és del 106,76% per la Capsa (72,7 mil euros) i del 20,66% per Espai Jove (67,8 mil euros). En el pressupost d’enguany s’hi reflecteix per primer cop la creació, l’any 2017, de dos nous serveis: Fem Família i Avança, no comptabilitzats ens els dos anteriors per ser pressupostos prorrogats del 2016. A Fem Família, servei d’orientació i acompanyament a famílies amb infants de 0 a 6 anys, s’hi destinen 89 mil euros, i a Avança, projecte de segones oportunitats per a joves menors de 18 anys, 63,7 mil euros.

 

 

 

El pressupost 2019 recull la creació d’un nou projecte de desenvolupament comunitari basat en la dinamització i revitalització de la participació del teixit social del barri per al qual s’ha previst una despesa de 72,9 mil euros. L’objectiu és reorientar les accions i intervencions que es fan a la Mina d’acord als Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides i de l’Estratègia Europa 2020 de la Unió Europea. El pressupost total del Consorci per l’exercici 2019 és de gairebé 6 milions d’euros (5.969.230,11 euros). A més, de les partides destinades al Pla d’Acció Social, hi ha 180 mil euros per a la millora de l’accessibilitat dels habitatges i la rehabilitació, 832 mil euros per als habitatges de protecció oficial, locals i places d’aparcaments construïdes, i el projecte d’expropiació de l’edifici d’habitatges del carrer Venus que té una partida de 832,6 mil euros.

Consorci del barri de la Mina