L’Agència Catalana de la Salut Pública amb el Pla integral per a la promoció de la salut mitjançant l’activitat física i l’alimentació saludable (PAAS) posa en marxa una prova pilot al barri de la Mina per lluitar contra el sobrepès i l’obesitat infantil. El programa també avarca el barris de la Catalana, el Besòs barcelonès i el del Port Fòrum. En total una població de 50 mil persones.

 

 

Les estadístiques són alarmants i els percentatges al barri de la Mina són els més alts de tota Catalunya, 9 punts superiors a la mitjana del país. Si establim comparatives, tenim que l’obesitat infantil al barri de Sant Gervasi de Barcelona -a només 6 quilòmetres de distància dins la mateixa àrea metropolitana-  l’índex és del 2,6% i a la Mina del 24%. Estem parlant de població infantil i pre-adolescent d’entre 6 i 12 anys. Si sumem els casos de sobrepès i obesitat en són 43 de cada cent. Dades de 2017 corresponents a l’Àrea Bàsica de Salut, any en que a la Mina hi havia un total de 2.997 infants d’entre 0 i 14 anys (1.567 nens i 1.439 nenes). Una altra dada preocupant, si s’observa l’evolució al llarg dels últims quatre anys (gener 2016 a gener 2019), el cribratge de l’obesitat a la franja de 6 a 14 anys augmenta fins el 89,16%. I, encara una altra, entre la població de 4 a 14 anys atesa pel CAP La Mina, durant els darrers dos anys, un 94,54% presenta un índex de massa corporal (IMC) superior o igual al percentil 95, a partir del qual es diagnostica l’obesitat infantil.

Les conseqüències de l’obesitat infantil són greus. Dificultat per respirar i, per tant, ofec, somnolència, problemes ortopèdics, transpiració excessiva, i inflor de peus i turmells. Als trastorns físics que, a més, són incapacitadors per a l’activitat física i de desenvolupament, cal sumar-hi els problemes psicològics i socials. Tals com la discriminació i l’aïllament del grup, les dificultats per relacionar-se i jugar amb els altres, l’angoixa i la baixa autoestima que també creen introversió i baix rendiment escolar.

 

 

 

La Mina, Osona i Tarragona

La prova pilot que es posa en marxa s’incorpora al model actual de prevenció i atenció a l’obesitat d’infants i joves per anar més enllà en la solució als casos d’obesitat complicada, mòrbida, genètica o de mala evolució. Al mateix temps també s’engeguen programes pilot a Osona i a Tarragona. En tots els casos es tracta d’avaluar la viabilitat de la seva implementació i d’identificar les necessitats d’aquest procés, tenint en compte les peculiaritat de cada realitat. Alhora que d’impulsar la participació i el treball en xarxa dels agents i institucions implicats en la prevenció i atenció de l’obesitat infantil. En el cas de la Mina, a primers d’aquest mes de setembre es va fer una primera reunió per constituir el grup motor i identificar totes les parts que hi haurien de participar, i el proper mes d’octubre es passarà a la fase de planificació per identificar recursos i activitats que es poden aprofitar, posar en comú dades disponibles, detectar buits d’informació i prioritzar les noves intervencions. Estan previstes sessions formatives per a tots els equips professionals sanitaris, educatius, equipaments i serveis del barri, així com específiques per al personal de pediatria.

El programa compta amb la implicació de la xarxa de salut del territori i, especialment, del centre de salut del barri des dels seus equips de pediatria, salut sexual i reproductiva, i de salut mental. D’altra banda, hi ha l’Ajuntament de Sant Adrià participant-hi des de les regidories d’esports i serveis socials que inclou l’atenció a famílies, infants i joves. I, es vol que també hi siguin el Consell comarcal i Diputació entre altres administracions locals, com el Consorci del barri de la Mina que ja ha participat de la primera reunió del grup motor, igual que la direcció de l’Institut Escola La Mina. A la jornada de llançament que es farà el proper 22 d’octubre s’hi incorporaran les entitats i serveis del barri que protagonitzen la seva vida i activitat comunitària.

L’objectiu és que la implicació sigui de tot el teixit del barri perquè la preocupació pel problema de l’obesitat infantil arribi a tothom i que els missatges clau per prevenir-la i remetre-la siguin el més transversals i permeables possible. El model que es posa en marxa és una oportunitat per optimitzar i homogeneïtzar l’atenció i la prevenció de l’excés de pes infantil. Que demana una adaptació de l’atenció pediàtrica primària i la implicació dels professionals de la salut, l'educació i l’esport, amb l’acompanyament de tota la comunitat.

Consorci del barri de la Mina